Τα όρια ταχύτητας (και τα πρόστιμα) στους δρόμους της Ευρώπης

Στην επικαιρότητα ήρθε ξανά το ζήτημα των ορίων ταχύτητας στους ελληνικούς δρόμους, καθώς και των προστίμων για την παραβίασή τους, μετά το φρικτό τροχαίο στην εθνική Αθηνών-Λαμίας.

Στη χώρα μας, τα όρια ταχύτητας έχουν ως εξής (αν δεν υπάρχουν πινακίδες της Τροχαίας που να ορίζουν κάτι διαφορετικό):

-          Εντός αστικού οδικού δικτύου: 50 χλμ/ώρα

-          Εκτός αστικού οδικού δικτύου: 90 χλμ/ώρα

-          Σε αυτοκινητοδρόμους/οδούς ταχείας κυκλοφορίας: 110-130 χλμ/ώρα

Τι γίνεται όμως στις άλλες χώρες της Ευρώπης; Εκεί τα όρια ταχύτητας ποικίλλουν, ενώ και τα πρόστιμα κυμαίνονται από εντυπωσιακά επιεική μέχρι… εξοντωτικά.

Στην Αγγλία, τη Φινλανδία και την Ελβετία, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Euronews, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι ανάλογα με τα εισοδήματα τους (μία πρόταση που έκανε πρόσφατα και ο υφυπουργός Μεταφορών Ν. Μαυραγάνης). Από τις 24 Απριλίου, ένας οδηγός που έχει ξεπεράσει το όριο των (161 km/h) σε αυτοκινητόδρομο της Αγγλίας ή της Ουαλίας μπορεί να κληθεί να πληρώσει 150% των εβδομαδιαίων απολαβών του, ενώ το υψηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 2.934 ευρώ.

Στην Ελβετία, ένας εκατομμυριούχος ο οποίος έτρεχε με 140 km/h σε αυτοκινητόδρομο που το ανώτατο όριο ήταν km/h, πήρε κλήση 300.000 ευρώ!

Ακόμη και το μικρότερο πρόστιμο στην Ελβετία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τους γείτονες της. Το χαμηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί είναι 30 Ελβετικά φράγκα (28 ευρώ), που πολλαπλασιάζεται επί 120, με αποτέλεσμα ακόμα και εκείνοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα να πληρώνουν 3.330 ευρώ!

Από τις χώρες που δεν συνδέουν τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια, το Βέλγιο έχει το υψηλότερο πρόστιμο για τη σοβαρότερη παραβίαση, φτάνοντας τα 4.000 ευρώ.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία επιτρέπουν το όριο των 140 km/h σε κάποιους δρόμους, ένα από τα υψηλότερα όρια στην Ευρώπη. Το αυστηρότερο όριο ταχύτητας είναι στην Μάλτα, όπου επιτρέπεται μόλις μέχρι 80 km/h.

Στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει ένα όριο μέγιστης ταχύτητας που κυμαίνεται από 100 έως 140 km/h.

Στο θέμα των ορίων ταχύτητας στις χώρες της ΕΕ, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, στο θέμα των προστίμων όμως υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Στη Δανία, για παράδειγμα, πρέπει να τρέχεις με
260 km/h, το διπλάσιο από το όριο, ώστε να κληθείς να πληρώσεις από την τροχαία πρόστιμο ύψους 2.011 ευρώ.
Euronews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα