Γιώργος Δάμπασης: Επιστροφή στη σκηνοθεσία με ένα «θεατρικό δοκίμιο» εμπνευσμένο από τον Καμπανέλλη

❤️ Αυτό το άρθρο άρεσε σε 11 άτομα
Γιώργος Δάμπασης: Επιστροφή στη σκηνοθεσία με ένα «θεατρικό δοκίμιο» εμπνευσμένο από τον Καμπανέλλη

Ο έμπειρος ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Δάμπασης επιστρέφει πίσω από τη σκηνοθετική έδρα με μια ιδιαίτερη παράσταση που ανοίγει διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του ελληνικού θεάτρου. Αφορμή: ένα κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που τον στοίχειωνε εδώ και έντεκα χρόνια.

Το «Optansia & Guerrilla», διασκευή εμπνευσμένη από το έργο «Ο Γορίλας και η Ορτανσία», κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αργώ στις 27 Απριλίου, για μόλις δέκα παραστάσεις. Στη σκηνή οι Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Σπύρος Σουρβίνος, Παναγιώτης Τζαφέρης και Δανάη Αναστασία Γεωργούλα.

Μια παράσταση που αρνείται να είναι «παράσταση»

Ο Δάμπασης δεν κρύβει ότι αυτή τη φορά δεν ήθελε να σκηνοθετήσει με την κλασική έννοια. «Τότε ήθελα να σκηνοθετήσω μια παράσταση. Τώρα θέλω να κάνω ένα θεατρικό δοκίμιο», γράφει στο σημείωμά του. Με τον όρο «δοκίμιο» εννοεί κάτι συγκεκριμένο: μια πρώτη δοκιμή, ωμή και αδέσμευτη, που διατηρεί τη «νεόκοπη λάμψη της πρώτης ανακάλυψης».

Η υπόθεση κινείται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα. Ο Όμηρος, καθηγητής θεατρολογίας και σκηνοθέτης ενός πειραματικού εργαστηρίου, φέρνει στην πρόβα έναν τυχαίο περαστικό και τον αναγορεύει πρωταγωνιστή της έρευνάς του. Οι δύο ηθοποιοί, Μαίρη και Φίλιππος, αντιδρούν: ζήλια, παράπονο, ανεκπλήρωτες προσδοκίες. Η σύγκρουση οδηγεί σε αντάρτικο — ένα «guerrilla» μέσα στη σκηνή — και σε τρία διαφορετικά φινάλε. Ο «περαστικός», σιωπηλός και αγνοώντας τον καταλυτικό του ρόλο, απλώς υπάρχει.

Το ερώτημα του Καμπανέλλη

Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου δεν είναι τυχαία. Ο Δάμπασης θυμάται ότι ο ίδιος ο Καμπανέλλης είχε αφήσει ανοιχτό το ερώτημα κάτω από τον τίτλο: «Κωμωδία; Φάρσα; Παραμύθι; Παραβολή; Ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους;» Η ερώτηση αυτή, λέει, δεν τον άφησε ποτέ.

Χαρακτηριστικό της σκοπιάς του είναι και η επιλογή του τίτλου. Η «Optansia» (Οπτανσία) παραπέμπει στην έρευνα του σκηνοθέτη-χαρακτήρα, ενώ η «Guerrilla» στην αντίσταση των ηθοποιών που αρνούνται να περιοριστούν στον «διασκεδαστικό ρόλο» που τους επιβάλλει το σύγχρονο θέατρο. Η παράσταση αφιερώνεται, σύμφωνα με τους συντελεστές, «στους ηθοποιούς που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται».

Συντελεστές
Τη μουσική υπογράφει ο Μιχάλης Κωτσόγιαννης, τους φωτισμούς ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, ενώ σκηνικά και κοστούμια επιμελήθηκε η Έμιλυ Κουκουτσάκη. Τη ζωγραφική του σκηνικού χώρου ανέλαβε ο Νίκος Καρράς.

Πρακτικές πληροφορίες
Το «Optansia & Guerrilla» παίζεται στο Θέατρο Αργώ κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 27 Απριλίου, για δέκα μόνο παραστάσεις.

Εισιτήρια από 12 ευρώ, διαθέσιμα online στο more.com.

Διαβάστε ακόμα: Παραλίες με γαλάζια σημαία κοντά στην Αττική: Ιδανικοί προορισμοί για το Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα