Η Μόσχα διαψεύδει κάθε πρόθεση για επίθεση στην Πολωνία, μετά τους ισχυρισμούς περί παραβίασης του εναέριου χώρου της με drones, δηλώνοντας ανοιχτή για διαβουλεύσεις. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε ότι τα drones δεν ξεπερνούν τα 700 χλμ. εμβέλεια και αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, ενώ το Κρεμλίνο σχολίασε τις κατηγορίες από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως καθημερινή ρητορική εναντίον της Ρωσίας.
Το χρονικό της κρίσης
Η Πολωνία κατέρριψε drones που φέρεται να προήλθαν από Ρωσία και Λευκορωσία, μιλώντας για «πράξη επίθεσης». Δημοσιοποίησε συντρίμμια από drone στο Μνίσκοφ και ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως απειλείται η εδαφική της ακεραιότητα.
Η Λευκορωσία από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι υπήρξε ηλεκτρονικό σαμποτάζ που παρέσυρε τα drones, ενώ ενημέρωσε εγκαίρως Πολωνία και Λιθουανία.
Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη, με τον Ντόναλντ Τουσκ να κάνει λόγο για «αντιπαράθεση που η Ρωσία έχει κηρύξει στον ελεύθερο κόσμο». Παράλληλα, ο «Συνασπισμός των Προθύμων» μιλά για πιθανές επιθετικές ενέργειες κατά κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.
Το άρθρο 4 ενεργοποιήθηκε, ανοίγοντας επίσημα τον δρόμο για διαβουλεύσεις εντός Συμμαχίας, σε ένα θερμό γεωπολιτικό κλίμα.
Διαβάστε ακόμα: Η 18χρονη τσιρλίντερ έγινε δότρια ζωής μετά τον πυροβολισμό – Συγκλονίζει ο σιωπηλός αποχαιρετισμός