Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον – Τα θέματα που θα συζητήσουν

Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον – Τα θέματα που θα συζητήσουν

Για τις 23.00 (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση απόψε των δύο ηγετών φαίνεται πως είναι χαμηλές για Αθήνα και Άγκυρα.

Μπορεί να είναι η 5η φορά που ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα τα πουν από κοντά μέσα σε ένα χρόνο, έχοντας μάλιστα ήδη προγραμματισμένη και την επόμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν περιμένει κανείς κάτι θεαματικό σε αυτή τη συγκυρία.

Τα θέματα που θα συζητήσουν

Στην ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στα ελληνοτουρκικά τους προηγούμενους μήνες και θα επαναβεβαιώσουν τη βούλησή τους να κρατούν ανοικτούς τους διαύλους και την απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τους.

Στα βαριά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες και το Κυπριακό, δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο με δεδομένο ότι η Άγκυρα δεν έχει αλλάξει θέση.

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες, οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στην Κύπρο ανήμερα της “μαύρης” επετείου της τουρκικής εισβολής. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Λευκωσία και ο Τούρκος πρόεδρος στα Κατεχόμενα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο συζήτησής του στο Council of Foreign Affairs με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ στάθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως είπε « σε σχέση με την Τουρκία όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία το 2019 αντιμετωπίσαμε μία κατάσταση επιθετικού τουρκικού αναθεωρητισμού. Στη συνέχεια υπήρξαν τρία δύσκολα χρόνια με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αναγνωρίσουμε αυτό, όλως την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι κάποιες θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο»,

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα