Γαλλία: Πρώτοι οι Αριστεροί του Μελανσόν – Δεύτερος ο Μακρόν & τρίτη η Λεπέν

Γαλλία: Πρώτοι οι Αριστεροί του Μελανσόν – Δεύτερος ο Μακρόν & τρίτη η Λεπέν

              
Απόλυτη ανατροπή έγινε στις εκλογές στη Γαλλία, με τους ψηφοφόρους να ενώνονται μπροστά στον ακροδεξιό κίνδυνο και, σημειώνοντας μία ιστορική συμμετοχή στις κάλπες με ποσοστό άνω του 60%, ανέδειξαν νικητή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Στον πρώτο γύρο εξελέγησαν 76 βουλευτές (στους 577 συνολικά), οι οποίοι στη μονοεδρική εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψήφων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των ψήφων.

Από τους εκλεγμένους βουλευτές 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης, σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Ο Εθνικός Συναγερμός, λοιπόν, παρότι στον δεύτερο γύρο ήταν το μόνο κόμμα που, με βάση τον αριθμό των υποψηφιοτήτων του, διεκδικούσε την απόλυτη πλειοψηφία στη συνεργασία του με μία μερίδα των Ρεπουμπλικανών, τελικά θα βρεθεί στη νέα Εθνοσυνέλευση στην τρίτη θέση (143 έδρες) ως προς τον αριθμό των βουλευτών.

Πρώτο έρχεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν (182 έδρες) και δεύτερο το Μαζί του Εμανουέλ Μακρόν (168 έδρες), με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση.

Ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει τη δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου
Με ανακούφιση υποδέχτηκε ο γαλλικός Τύπος το εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της «Liberation» το οποίο κυκλοφορεί με τίτλο «Ουφ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα