Ο σκοτεινός κόσμος του Only Fans: Εκατοντάδες βίντεο και εικόνες με κακοποίηση ανηλίκων

Ο σκοτεινός κόσμος του Only Fans: Εκατοντάδες βίντεο και εικόνες με κακοποίηση ανηλίκων

Το OnlyFans, μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες περιεχομένου ενηλίκων στο διαδίκτυο, ισχυρίζεται πως ελέγχει κάθε χρήστη και κάθε ανάρτηση, ώστε να διασφαλίζει πως κανένα παιδί δεν πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Ωστόσο από αρχεία δικαστικών και αστυνομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προκύπτει πλήθος καταγγελιών για εκατοντάδες βίντεο και εικόνες πορνογραφικού περιεχομένου με ανήλικες/ανήλικους, εφηβικής, παιδικής ακόμη και νηπιακής ηλικίας.

«Γνωρίζουμε την ηλικία και την ταυτότητα όλων στην πλατφόρμα μας», ισχυριζόταν ο CEO Keily Blair σε μια ομιλία του πέρυσι. «Δεν επιτρέπονται παιδιά, δεν επιτρέπεται κανείς κάτω των 18 στην πλατφόρμα», είχε υποστηρίξει.Τα στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα του Reuters τον διαψεύδουν κατηγορηματικά αποκαλύπτοντας τον σκοτεινό κόσμο του Only Fans.

Το διεθνές πρακτορείο κατάφερε να επιβεβαιώσει τουλάχιστον 30 υποθέσεις, από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2024, και εκατοντάδες βίντεο και εικόνες με κακοποίηση ανηλίκων. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» και ο αριθμός αυτός αποτελεί μόνο ένα μέρος του πραγματικού προβλήματος.

Πολλές υπηρεσίες αρνήθηκαν να διαθέσουν στοιχεία στο Reuters επικαλούμενες τους νόμους της εκάστοτε πολιτείας για την προστασία της ταυτότητας των ανηλίκων. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο Matt WJ Richardson, ερευνητής της οργάνωσης Anti-Human Trafficking Intelligence Initiative, καθώς οι λογαριασμοί στο Only Fans είναι κατά βάση συνδρομητικοί, είναι δύσκολο να εντοπιστεί το υλικό που διακινείται καθώς καλύπτεται από ένα πέπλο ιδιωτικότητας. «Είναι πραγματικά δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς και σε τι μέγεθος διακινείται στην πλατφόρμα», είπε.

Οι φάκελοι της φρίκης

Πάνω από 200 βίντεο και εικόνες ανηλίκων περιέχονται στους φακέλους της φρίκης. Μεταξύ αυτών και υποθέσεις κακοποίησης νηπίων από ενήλικες. Σε τουλάχιστον μια περίπτωση το υλικό παρέμεινε αναρτημένο για περισσότερο από έναν χρόνο στην πλατφόρμα και κατέβηκε μόνο όταν ο ερευνητής, που συνεργάστηκε με το Reuters, ενημέρωσε τις αρχές.

Το νοσηρό υλικό καταλήγει προς πώληση στην πλατφόρμα OnlyFans, τα έσοδα της οποίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2022. Οι περίπου 3,2 εκατομμύρια δημιουργοί περιεχομένου πωλούν εικόνες και βίντεο έναντι μηνιαίας συνδρομής ή εφάπαξ πληρωμής, διατηρώντας το 80% των εσόδων. Το υπόλοιπο 20% το παίρνει η πλατφόρμα.

Πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη, ανέφερε στο Reuters, ο πατέρας ενός 16χρονου αγοριού, θύματος της αποτρόπαιης διακίνησης στην πλατφόρμα. Από τις 30 υποθέσεις που εξετάστηκαν από το Reuters, περισσότερες από τις μισές κατέληξαν σε σύλληψη και τουλάχιστον τρεις σε ποινικές καταδίκες. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ενήλικους που με οποιονδήποτε τρόπο εκμεταλλεύτηκαν ανήλικους και ανήλικες, δημιούργησαν παράνομο υλικό και το πούλησαν στο Only Fans.

Σε κάποιες λιγότερες περιπτώσεις, οι υποθέσεις αφορούσαν ανήλικους που κατάφεραν να περάσουν τον έλεγχο της πλατφόρμας αναρτώντας οι ίδιοι βίντεο και φωτογραφίες. Στην υπόθεση που υπήρξε και κακοποίηση νηπίων, ένας άνδρας χρησιμοποίησε την πλατφόρμα για να στείλει σε άλλον περισσότερα από 100 αρχεία με κακοποίηση παιδιών όλων των ηλικιών.

«Υπερήφανοι» δηλώνουν στην Only Fans

Πάντως η Only Fans επιμένει και δηλώνει «υπερήφανη» για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει… Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, εκπρόσωπος της εταιρείας, ανέφερε: «Η OnlyFans είναι περήφανη για τα μέτρα ασφαλείας. Με τη πολιτική που εφαρμόζουμε αναφέρουμε και υποστηρίζουμε τις έρευνες και τις διώξεις οποιουδήποτε επιδιώκει να καταχραστεί την πλατφόρμα μας με αυτόν τον τρόπο». Ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας ανέφερε ακόμη πως εφαρμόζονται «αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας» και πως υπάρχει συνεργασία με τις αρχές, τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και τις οργανώσεις ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίηση ανηλίκων.

Πάντως αρνήθηκε να απαντήσει σε περισσότερες ερωτήσεις του Reuters σχετικά με συγκεκριμένες υποθέσεις και ζητήματα που προέκυψαν από την έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίοι κατάφεραν οι δράστες να αποφύγουν τον έλεγχο και να αποκομίσουν κέρδη από το εγκληματικό υλικό.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα