Η Ουκρανία απελευθερώνει χιλιάδες κρατούμενους για να πολεμήσουν τη Ρωσία

Η Ουκρανία απελευθερώνει χιλιάδες κρατούμενους για να πολεμήσουν τη Ρωσία

Σε μια αγροτική σωφρονιστική αποικία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αρκετοί κατάδικοι στέκονται συγκεντρωμένοι πίσω από συρματόπλεγμα για να ακούσουν έναν στρατολόγο να τους προσφέρει μια ευκαιρία για αναστολή. Σε αντάλλαγμα, πρέπει να συμμετάσχουν στον εξαντλητικό αγώνα κατά της Ρωσίας.

«Μπορείτε να βάλετε ένα τέλος σε αυτό και να ξεκινήσετε μια νέα ζωή», λέει ο στρατολόγος, μέλος ενός εθελοντικού τάγματος. «Το κυριότερο είναι η θέλησή σας, γιατί θα υπερασπιστείτε την πατρίδα. Δεν θα τα καταφέρετε με το 50%, πρέπει να δώσετε το 100% του εαυτού σας, ακόμη και το 150%».

Η Ουκρανία επεκτείνει την επιστράτευση για να αντιμετωπίσει τις οξείες ελλείψεις στο πεδίο της μάχης περισσότερο από δύο χρόνια μετά την έναρξη των μαχών κατά της πλήρους εισβολής της Ρωσίας. Και οι προσπάθειες στρατολόγησης έχουν στραφεί, για πρώτη φορά, στον πληθυσμό των φυλακών της χώρας.

Παρόλο που η Ουκρανία δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αναπτυγμένων στρατευμάτων ή τις απώλειες, οι διοικητές της πρώτης γραμμής αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ουκρανία και να κερδίζει σταδιακά έδαφος προς τα δυτικά.

Περισσότεροι από 3.000 κρατούμενοι έχουν ήδη αποφυλακιστεί υπό όρους και έχουν τοποθετηθεί σε στρατιωτικές μονάδες μετά την έγκριση της εν λόγω πρόσληψης από το κοινοβούλιο σε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κινητοποίησης τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Associated Press η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης Olena Vysotska.

Περίπου 27.000 κρατούμενοι θα μπορούσαν δυνητικά να είναι επιλέξιμοι για το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Πολλά από τα κίνητρα προέρχονται από το γεγονός ότι (οι κρατούμενοι) θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους ως ήρωες και όχι να επιστρέψουν στο σπίτι τους από τη φυλακή», δήλωσε η Vysotska.

Γιατί θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι κρατούμενοι

Ο Ernest Volvach, 27 ετών, θέλει να δεχτεί την προσφορά. Εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών για ληστεία, στη σωφρονιστική αποικία στην περιοχή Dnipropetrovsk της Ουκρανίας. Εργάζεται στην κουζίνα, ρίχνοντας κουταλιές φαγητού σε τσίγκινα μπολ.

«Είναι ηλίθιο να κάθεσαι εδώ και να μην κάνεις τίποτα», δήλωσε ο Volvach, προσθέτοντας ότι από την αρχή του πολέμου ήθελε να «κάνει κάτι για την Ουκρανία» και να έχει την ευκαιρία να καταταγεί. «Τώρα εμφανίστηκε».

Οι Ουκρανοί στρατιώτες σε ενεργό υπηρεσία αναγνωρίζονται συνήθως μόνο με το μικρό τους όνομα ή με το διακριτικό τους, για λόγους ασφαλείας. Πολλοί από τους κρατούμενους στη σωφρονιστική αποικία του Dnipropetrovsk ζήτησαν επίσης να αναγνωρίζονται μόνο με το μικρό τους όνομα για να αποφύγουν δυσκολίες σε περίπτωση που καταταγούν.

Ένας άλλος κρατούμενος, 30 ετών, που ονομάζεται Volodymyr, κατασκευάζει πριτσίνια σε ένα εργαστήριο της σωφρονιστικής αποικίας. Είπε ότι σκοπεύει να καταταγεί εθελοντής μετά τη λήξη της ποινής του σε ένα χρόνο, αλλά δεν θα το έκανε τώρα, επειδή ουσιαστικά δεν υπάρχει άδεια για το σπίτι στο πλαίσιο του προγράμματος αποφυλάκισης υπό όρους.

Οι κρατούμενοι μπορούν να λάβουν την υπό όρους αποφυλάκιση μετά από συνέντευξη, ιατρική εξέταση και επανεξέταση της καταδίκης τους. Όσοι έχουν καταδικαστεί για βιασμό, σεξουαλική επίθεση, δολοφονία δύο ή περισσότερων ατόμων ή εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας δεν είναι επιλέξιμοι.

Οι ουκρανοί αξιωματούχοι επιθυμούν να κάνουν διάκριση μεταξύ του προγράμματός τους και της στρατολόγησης στη Ρωσία καταδικασθέντων για να υπηρετήσουν στη διαβόητη μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ. Αυτοί οι μαχητές συνήθως διοχετεύονται στις πιο θανατηφόρες μάχες, λένε οι αξιωματούχοι, αλλά το ουκρανικό πρόγραμμα στοχεύει στην ενσωμάτωση των κρατουμένων σε κανονικές μονάδες της ουκρανικής πρώτης γραμμής.

Ο πληθυσμός των φυλακών της χώρας ανέρχεται σε περίπου 42.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν μειώσει τον αριθμό των κρατουμένων και πιστώνεται η βελτίωση των συνθηκών σε ορισμένες εγκαταστάσεις, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε αξιόπιστες αναφορές για «εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία» από τις αρχές των φυλακών στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα πέρυσι.

Μετά τον έλεγχο, οι αποφυλακισθέντες με αναστολή κρατούμενοι σπεύδουν για βασική εκπαίδευση σε στρατόπεδα όπου μαθαίνουν πώς να χειρίζονται τα όπλα και άλλες βασικές αρχές μάχης. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται αργότερα μόλις ενταχθούν στις επιμέρους μονάδες.

Ο αποφυλακισμένος κρατούμενος Mykhailo εντάχθηκε στην εκπαίδευση και δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να αντεπεξέλθει στις σωματικές απαιτήσεις μετά από μήνες σχετικής αδράνειας στη φυλακή - να μπαινοβγαίνει σε οπλισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και να τρέχει μέσα σε διαδρομές με εμπόδια.

«Αποφάσισα να εγγραφώ στον Ουκρανικό Εθελοντικό Στρατό επειδή έχω οικογένεια στο σπίτι, παιδιά, γονείς», δήλωσε ο 29χρονος, μιλώντας πάνω από τον θόρυβο των πυροβολισμών σε ένα πεδίο βολής. «Θα είμαι πιο χρήσιμος στον πόλεμο».

Η Vysotska, αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα στρατιωτικής αποφυλάκισης με αναστολή ξεπέρασε τις πρώτες προσδοκίες και ότι θα μπορούσε να προσφέρει έως και 5.000 νέους στρατιώτες. «Αυτό θα βοηθούσε σίγουρα», δήλωσε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα