Μπάιντεν:Νέα πρόταση εκεχειρίας: Tο Ισραήλ προτείνει την απόσυρση όλων των δυνάμεών του από τη Γάζα για έξι εβδομάδες

Μπάιντεν:Νέα πρόταση εκεχειρίας: Tο Ισραήλ προτείνει την απόσυρση όλων των δυνάμεών του από τη Γάζα για έξι εβδομάδες

Νέα πρόταση, οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων, υπέβαλε το Ισραήλ στη Χαμάς, μέσω του Κατάρ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η πρόταση του Ισραήλ έχει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση διαρκεί έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει πλήρης κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας», απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, μεταξύ των οποίων γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματίες ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, είπε ότι όλοι οι εναπομείναντες ζωντανοί όμηροι θα επιστραφούν και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε πλήρη ισχύ. Η κατάπαυση του πυρός θα γινόταν «η οριστική παύση των εχθροπραξιών». Αναγνωρίζει ότι θα χρειαστούν ακόμη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης του σχεδίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η τρίτη φάση του ισραηλινού σχεδίου θα περιλαμβάνει επίσης την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Τα λείψανα ομήρων που έχουν σκοτωθεί θα επιστραφούν στις οικογένειές τους», είπε.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα