Ισραήλ για απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου: Καμιά δύναμη στη Γη δεν θα μας σταματήσει

Ισραήλ για απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου: Καμιά δύναμη στη Γη δεν θα μας σταματήσει

«Κανείς στη Γη δεν πρόκειται να μας σταματήσει». Αυτό ήταν το μήνυμα του Ισραήλ πριν από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αυτό είναι και μετά τη δικαστική εντολή για τερματισμό του πολέμου στη Ράφα.

Καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός επιβολής της απόφασης, το Ισραήλ δείχνει πως περιφρονεί το δικαστήριο τονίζοντας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομιικών Μπελαζέλ Σμότριχ, πως «η διαταγή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί», γιατί όπως είπε «δεν την αποδεχόμαστε».

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ τόνισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς για να επιστρέψει τους ομήρους της και να διασφαλίσει την ασφάλειά του.

«Το κράτος του Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να μάχεται για να επιστρέψει τους ομήρους του και να υπόσχεται την ασφάλεια των πολιτών του – όπου και όποτε είναι απαραίτητο – συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», ανέφερε σε δήλωσή του και ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το Reuters, πως το Ισραήλ λειτουργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και προστατεύει στον καλύτερο δυνατό βαθμό τον άμαχο πληθυσμό.

«Καμία δύναμη στη Γη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ισραήλ, λίγο πριν την ανακοίνωση του Ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, έκανε λόγο για «ηθική κατάρρευση και ηθική καταστροφή», καθώς όπως είπε το Διεθνές Δικαστήριο απέτυχε να συνδέσει το αίτημα για τερματισμό του πολέμου με το αίτημα για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο πρώην απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον, υπογράμμισε πως «οι δικαστές εξέδωσαν την απόφασή τους από την άνεσή τους στη Χάγη και τώρα θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους, την ώρα που 125 όμηροι μαραζώνουν σε σήραγγες στη Γάζα». «Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο έως ότου οι όμηροι επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα και η Χαμάς ηττηθεί πλήρως».

Υπενθυμίζεται πως ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και για την απόφαση του ανώτατου εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η κυρίαρχη πολιτική τάξη του Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων το αίτημα του εισαγγελέα ως «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους, που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα» αλλά και ως «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα