Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα έχει «επιδεινωθεί περαιτέρω» από την προηγούμενη δικαστική απόφαση που είχε λάβει, προσθέτοντας ότι η κατάσταση εκεί χαρακτηρίστηκε ως «καταστροφική».

Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του ICJ Ναουάφ Σαλάμ, είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση» στη Ράφα, τόνισε. Διέταξε επίσης το Ισραήλ να ανοίξει και πάλι τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα για την ανεμπόδιστη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσει την πρόσβαση των ερευνητών του στη Λωρίδα της Γάζας. Ζητά εξάλλου από το Ισραήλ να αναφέρει εντός ενός μηνός στο Διεθνές Δικαστήριο την πρόοδο που έχει κάνει όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που του ζητήθηκαν.

Επιπλέον η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι τους οποίους κρατά τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο θεωρεί ότι «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους» ανέφερε στην απόφασή του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Ισραήλ δεν θα «υποταχθεί» στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου καθώς αποτελεί διακηρυγμένη θέση του η επιλογή να επιτεθεί στη Ράφα για να «εκριζώσει» τα τελευταία τάγματα μαχητών της Χαμάς που πιστεύει ότι έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τη Χαμάς και να πάρει πίσω όλους τους ομήρους που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής που υπέβαλε εκτάκτως στο Δικαστήριο, προκειμένου να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Τον Ιανουάριο, η Νότια Αφρική κατηγόρησε επίσημα το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων σε μια ακρόαση στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, δικηγόρος εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής υποστήριξε ότι ο τελευταίος πόλεμος είναι μέρος της ισραηλινής καταπίεσης δεκαετιών.

Το Ισραήλ αρνήθηκε οργισμένα τις κατηγορίες.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε χθες Πέμπτη 23/5/2024 ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα».

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα