Κωνσταντινούπολη: Νέα προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό – Εάν σπάσει η γραμμή του ρήγματος, θα σημειωθεί ....

Κωνσταντινούπολη: Νέα προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό – Εάν σπάσει η γραμμή του ρήγματος, θα σημειωθεί ....

Την ανάγκη της έγκαιρης προετοιμασίας για έναν νέο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη και στον Μαρμαρά επισήμανε ο Τούρκος σεισμολόγος, Δρ. Naci Görür, στη διάρκεια ομιλίας του στο πάνελ «Σεισμός και Αστικός Μετασχηματισμός στην Κωνσταντινούπολη» που πραγματοποιήθηκε στο Eyüpsultan.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο: «Το σύστημα ρηγμάτων στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι ο βόρειος κλάδος της γραμμής της Βόρειας Ανατολίας μήκους 160 χιλιομέτρων. Η τελευταία ημερομηνία σεισμού αυτού του ρήγματος στη Θάλασσα του Μαρμαρά ήταν μεταξύ Αυγούστου και Μαΐου 1766. Η Κωνσταντινούπολη γνώρισε 2 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 7 Ρίχτερ το 1766. Επί του παρόντος, το έτος είναι το 2024. Αυτό το σύστημα ρηγμάτων καταγράφει έναν σεισμό κάθε 250 χρόνια. Με άλλα λόγια, η ενέργεια συσσωρεύεται για 250 χρόνια και προκαλεί σεισμό. Χαλαρώνει και συμβαίνει ξανά 250 χρόνια μετά».

 «Προσθέστε 250 στο έτος 1766 και γίνεται 2016. Γι’ αυτό φωνάζουμε “Ετοιμάστε την Κωνσταντινούπολη για σεισμό”. Εμείς λέμε προσοχή στην περιοχή του Μαρμαρά και στην Κωνσταντινούπολη. Εάν σπάσει η γραμμή του ρήγματος, θα σημειωθεί σεισμός έως και 7,5 Ρίχτερ. Μέλημά μου είναι η δημιουργία αντισεισμικών οικιστικών περιοχών. Ο σεισμός ξεκίνησε σε αυτή τη χώρα πριν από 13,6 εκατομμύρια χρόνια. Σεισμοί συμβαίνουν σε αυτά τα εδάφη εδώ και 13,6 εκατομμύρια χρόνια», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον γεωεπιστήμονα, σχεδόν κάθε μέρος της Τουρκίας καλύπτεται από ζωντανά ρήγματα. «Σίγουρα θα γίνει μεγάλος σεισμός σήμερα, αν όχι σήμερα, αύριο, αν όχι αύριο, μεθαύριο. Εγώ λέω: Ας ξεχάσουμε τα ρήγματα και τους σεισμούς. Ας κάνουμε μια παραδοχή. Ας πούμε «Η χώρα μου είναι χώρα σεισμού». Αν ναι, ας φτιάξουμε αντισεισμικές κατοικημένες περιοχές. Ας το λύσουμε μια για πάντα. Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να συζητηθεί».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα