Χάγη: Ψεύτες φώναξε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους διαδηλώτρια – Στη δίκη για τη γενοκτονία στη Γάζα

Χάγη: Ψεύτες φώναξε στους Ισραηλινούς αξιωματούχους διαδηλώτρια – Στη δίκη για τη γενοκτονία στη Γάζα

Προσωρινή διακοπή της κατάθεσης της νομικής εκπροσώπου του Ισραήλ στη δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου δικάζεται με την κατηγορία της γενοκτονίας στη Γάζα ύστερα από προσφυγή της Νότιας Αφρικής, προκάλεσε μια διαδηλώτρια.

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα, που φώναζε «ψεύτες» τους ισραηλινούς αξιωματούχους παρενέβη στην κατάθεση της εκπροσώπου του Ισραήλ, κάτι που αποτυπώθηκε και σε βίντεο από την ζωντανή μετάδοση, ενώ η προβολή διακόπηκε και σύμφωνα με τις πληροφορίες η γυναίκα απομακρύνθηκε από φρουρούς ασφαλείας του δικαστηρίου.

Λίγα λεπτά αργότερα, η εκπρόσωπος του Ισραήλ συνέχισε την κατάθεσή της, υποστηρίζοντας την «αναγκαιότητα», όπως είπε, της επίθεσης στη Γάζα. Υπενθυμίζεται πως η Νότια Αφρική έχει προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων και τη πλήρη αποχώρηση του στρατού από το παλαιστινιακό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Δικαιοσύνης, Γκιλάντ Νόαμ, απέρριψε τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία, ισχυριζόμενος πως «είναι εκτός πραγματικότητας». «Αυτός ο πόλεμος, όπως όλοι οι πόλεμοι, είναι τραγικός και έχει ένα τρομερό ανθρώπινο κόστος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι γενοκτονία», είπε.

Ο Νόαμ υποστήριξε ακόμη πως η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο είναι «μια άσεμνη εκμετάλλευση της πιο ιερής σύμβασης», αναφερόμενος στη διεθνή συνθήκη για τη γενοκτονία, η οποία υιοθετήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε ακόμη πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν στοχεύουν πολίτες, αλλά τρομοκράτες της Χαμάς, που χρησιμοποιούν τη Ράφα ως προπύργιο και διαθέτουν συστήματα σήραγγας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη λαθραία μεταφορά ομήρων και μαχητών από τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ το σφυροκόπημα του Ισραήλ στο παλαιστινιακό θύλακα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 80.000 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Στη συντριπτική πλειονότητά τους τα θύματα είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Την Παρασκευή μια ομάδα δυτικών κρατών, μεταξύ των οποίων και όλα τα κράτη της G7 πλην των ΗΠΑ, έστειλαν επιστολή στο Ισραήλ καλώντας το να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Εκτός από τις χώρες της G7 την επιστολή υπογράφουν και η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Μετά και την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Ισραήλ απόφαση για το αίτημα της Νότιας Αφρικής αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα