Βόρεια Μακεδονία: Ακραία πρόκληση και από τον Μιτσκόσκι – Θα αποκαλώ τη χώρα όπως θέλω, αν δεν αρέσει στην Ελλάδα να πάει στη Χάγη

Βόρεια Μακεδονία: Ακραία πρόκληση και από τον Μιτσκόσκι – Θα αποκαλώ τη χώρα όπως θέλω, αν δεν αρέσει στην Ελλάδα να πάει στη Χάγη

Σε εθνικιστικό παραλήρημα προχώρησε ο πρόεδρος του VMRO Χριστιάν Μιτσκόσκι, ο οποίος θα ορκιστεί πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αφού μεταξύ άλλων, καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις… επιθέσεις προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα και θεωρεί πως παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Κινούμενος στην προκλητική γραμμή της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε για για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει και κανένας δεν θα του επιβάλλει κάτι διαφορετικό. Ενώ αναμένει «το συντομότερο» να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό «και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία» μιλάει για απειλές από την Ελλάδα.

Επίσης, ανέφερε πως έχει βρει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών και μόλις λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την πρόεδρο της χώρας, θα ορκιστεί πρωθυπουργός.Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι περίμενε ο «γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους “μπράτσα”». Δεν περιμένει, όπως είπε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα» αλλά «να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι δεν αρέσει ούτε σε αυτούς ούτε στη ΝΔ. «Σε αντίθεση με εκεί, στη χώρα μας η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απαντήσουμε στην πολιτική τους δύναμη με μετονομασία αυτοκινητοδρόμων και αεροδρομίων ή με την κατασκευή μνημείων».

«Προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να χρησιμοποιούνται οι όροι προσδιορισμού της χώρας, καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έκανε λόγο ακόμα και για… απειλές και παρεμποδίσεις από την Ελλάδα. «Και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον».

«Αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβιάσει την Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί», σημείωσε.

«Καλώ σε καλές γειτονικές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, να αλληλοβοηθούμαστε. Αν κάποιος περιμένει από το VΜRΟ να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα τα κάνουμε. Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στα πολιτικά «μπράτσα» τους μετονομάζοντας του δρόμους, τα αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία. Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία.

Δράττομαι της ευκαιρίας και καλώ τις ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα. Θα θέλαμε να δούμε εταιρίες μας να επενδύουν στην Ελλάδας. Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι, θέλω να δω αυτού του είδους τη συνεργασία.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση, και δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Siljanovska, είδαμε μια ανοιχτή πολιτική πυγμής.

Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κλπ».

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα