Ερντογάν: Αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ζήτησε «δίκαιη λύση» στο Κυπριακό

Ερντογάν: Αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ζήτησε «δίκαιη λύση» στο Κυπριακό

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα.

Κατά τις δηλώσεις του στον Τύπο ο Τούρκος πρόεδρος δεν απέφυγε να αναφερθεί σε πολλά από τα «αγκάθια» που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανάμεσα τους και η μουσουλμανική μειονότητας της Θράκης και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. «Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στην σχέση μας να συμβάλει στην εκπλήρωση των αιτημάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τάχθηκε υπέρ μίας «δίκαιης λύσης» για το Κυπριακό.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί. Πρόκειται για μία διαδικασία που θα πρέπει να προχωρήσει επιμελώς για να έχει αποτελέσματα. Παρά τις διαφορές απόψεων κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και εστιάζουμε στην θετική ατζέντα», σημείωσε για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι μία χώρα που είναι υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και εξήγησε ότι η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί με απόφαση που ελήφθη το 2020 αλλά είναι ανοιχτή και επισκέψιμη από όλους.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την ειλικρίνεια του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μας. Πιστεύουμε ότι το πνεύμα συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας θα είναι καλό για τις δύο χώρες και την περιοχή μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, που χαρακτήρισε «άκρως εποικοδομητική» την συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν αναλυτικά τα θέματα της διμερούς ατζέντας. Συγκεκριμένα η ενίσχυση του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες και γι’ αυτό ανακοίνωσε την συμφωνία για την δημιουργία κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου μεταξύ των δύο χωρών που «θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειες μας».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε τις συμφωνίες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αλλά και συνεργασίας στον τομέα της Υγείας. «Στις συνομιλίες μας και συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαστε προσηλωμένοι στην βούληση να επιλύσουμε τα προβλήματα μας στο πλαίσιο διαλόγου», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ήταν και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, όπως του ΡΚΚ. Τέλος συζητήθηκαν και περιφερειακά ζητήματα της περιοχής όπως ο πόλεμος στην Γάζα.

«Στις συνομιλίες ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακές εξελίξεις και την γενοκτονία στην Γάζα. Η ισραηλινή διοίκηση δεν διστάζει να προκαλεί ακόμα και τους υποστηρικτές της. Εξακολουθεί να στοχοποιεί την Ράφα που είναι το τελευταίο καταφύγιο των αμάχων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και κάλεσε την διεθνή κοινότητα «να μιλήσει με πιο δυνατή φωνή απέναντι στην σφαγή αμάχων».

Όπως εξήγησε η Τουρκία είναι ικανοποιημένη αφού η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που υποστήριξαν το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να δοθούν επιπλέον δικαιώματα και προνόμια στην Παλαιστίνη.

«Θέλω να ευχαριστήσω πάλι τον αξιότιμο κ. πρωθυπουργό και την αξιότιμη αντιπροσωπεία του. Εύχομαι οι συμφωνίες και οι συνομιλίες μας να έχουν καλά αποτελέσματα για τις χώρες μας. Περιμένω ξανά τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας μας», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα