Θανατική καταδίκη η κατάληψη του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ - Απαγόρευσε την πρόσβαση στον ΟΗΕ

Θανατική καταδίκη η κατάληψη του περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ - Απαγόρευσε την πρόσβαση στον ΟΗΕ

Τον έλεγχο της νότιας συνοριακής διάβασης της Ράφας, της πόλης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για περίπου 2 εκατ. εκτοπισμένους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το Ισραήλ.

Πρόκειται για τη νοτιότερη πόλη του παλαιστινιακού θύλακα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και είναι καθοριστικής σημασίας για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η μοναδική έξοδος για τους τραυματίες του πολέμου.

Ενδεικτική των προθέσεων του Ισραήλ είναι η απόφαση του, μετά την κατάληψη της συνοριακής διάβασης, να απαγορεύσει την πρόσβαση του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη από το Ισραήλ ήταν μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες.

Στην διάρκεια του επτάμηνου πολέμου, η Ράφα, η μόνη διάβαση που δεν ελέγχονταν από το Ισραήλ, αποτελούσε την μοναδική δίοδο ζωής προς τον έξω κόσμο, για τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, επιτρέποντας την διανομή της έστω και περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό, αλλά και την μεταφορά ασθενών εκτός της Γάζας, υπό συνθήκες ουσιαστικών ελλείψεων υγειονομικού υλικού, αλλά και σοβαρών καταστροφών στις υποδομές υγείας.

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προχώρησε σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα υποστηρίζοντας πως στόχος τους είναι οι μαχητές της Χαμάς, αλλά και η καταστροφή των υποδομών της. Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ έχουν ταχθεί κατά μιας επίθεσης των Ισραηλινών στην πόλη.

Ο δε Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε χθες το Ισραήλ .

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της ΕΕ και θα συζητηθούν θέματα ανοικοδόμησης και στήριξης σε παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και σε ουκρανικά εδάφη, ο Ζ. Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε στη χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας:

«Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί η πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιώντας για ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, με μήνυμα του στο «Χ», χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα