Μπλόκο ΗΠΑ σε Ερντογάν - Ακυρώνει τη συνάντηση ο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο

Μπλόκο ΗΠΑ σε Ερντογάν - Ακυρώνει τη συνάντηση ο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο

Ούτε επιβεβαιώνουν ούτε εγκρίνουν οι τουρκικές αρχές - Αφήνουν να εννοηθεί πως η ματαίωση του ταξιδιού στις ΗΠΑ έγινε με πρωτοβουλία της Άγκυρας

Σιγήν ιχθύος τηρεί η Τουρκική Προεδρία για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου. Νωρίτερα, σήμερα, (21/4) μεταδόθηκε η πληροφορία ότι ματαιώθηκε, εντούτοις δεν υπήρξε επίσημος σχολιασμός από την Άγκυρα.

«Κόκκινο πανί» για το Ισραήλ αλλά και για όλη τη δύση φαίνεται να είναι η πρόσφατη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, η οποία έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, έντονα είναι τα σενάρια που θέλουν την Τουρκία να γίνεται η νέα βάση της Χαμάς, αντί του Κατάρ.

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ και ειδικότερα το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ακυρώνει την υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, κάτι όμως που η Τουρκία δεν επιβεβαιώνει, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι με πρωτοβουλία της Άγκυρας ακυρώθηκε το εν λόγω ταξίδι και κατά προέκταση η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Μάλιστα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν πως για τη «ματαίωση» της επίσκεψης στις ΗΠΑ ευθύνεται η έγκριση της επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 26 δισ. δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς, μεταξύ άλλων, και στο Ισραήλ.

Το Μεσανατολικό στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν - Χανίγιε

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησαν τόσο τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα όσο και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συνάντηση του Ερντογάν με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγιε, είχε διάρκεια περίπου 2,5 ώρες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ δεν πρέπει να επιτρέψουν στο Ισραήλ να «κερδίσει έδαφος» στη Γάζα. Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να ενωθούν εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα μετά από πολύωρες συνομιλίες με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Ερντογάν απέτυχε να εδραιώσει τη θέση του ως μεσολαβητής στη σύγκρουση της Γάζας που έχει συνταράξει την περιοχή, με το παλαιστινιακό έδαφος υπό την ηγεσία της Χαμάς να προετοιμάζεται για μια νέα ισραηλινή επίθεση και μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.

Πηγή: newsbomb.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα