Μέση Ανατολή: Μπάιντεν σε Νετανιάχου - Οι ΗΠΑ δεν θα σε στηρίξουν αν χτυπήσεις - Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την

Μέση Ανατολή: Μπάιντεν σε Νετανιάχου - Οι ΗΠΑ δεν θα σε στηρίξουν αν χτυπήσεις - Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διαμήνυσε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφόρηση από ανώτερους αξιωματούχους.

Axios και CNN αναφέρουν ότι το μήνυμα αυτό μεταβιβάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Axios, στην 25λεπτη συνομιλία τους, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση. Ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν πως μια «απάντηση» του Ισραήλ θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και θα παρασύρει τις ΗΠΑ σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

«Έχετε μια νίκη – Αποδεχτείτε την»

Ο Μπάιντεν φέρεται να επισήμανε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην αναχαίτιση του 99% των 330 drones και πυραύλων. Τόνισε, σύμφωνα με το Axios, πως οι κοινές αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής οδήγησαν στην αποτυχία της ιρανικής επίθεσης.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου: «Έχετε μια νίκη. Αποδεχτείτε την». Σε αυτό το σημείο της συνομιλίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του διαμήνυσε πως η χώρα του δεν θα συμμετάσχει σε καμία επιθετική επιχείρηση κατά της Τεχεράνης, με τον Νετανιάχου να απαντά πως το κατανοεί.

Έρχονται τα αντίποινα, εγκρίθηκε σχέδιο από IDF και Μοσάντ

Την ίδια ώρα, ο στρατιωτικός ρεπόρτερ του Ynet, Yossi Yehoshua, δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί στο Ιράν.

Ειδικότερα, αναφέρει πως ο Ισραηλινός Στρατός και η Μοσάντ έχουν εγκρίνει σχέδια για επίθεση στο Ιράν εάν η ιρανική απάντηση προέρχεται από το εσωτερικό της χώρας και όχι από τις ενισχυτικές δυνάμεις, που λειτουργούν σαν παρακλάδια της Τεχεράνης και βρίσκονται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα σχέδια αυτά παρουσιάστηκαν στον διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα ενημερώθηκε για τα σχέδια επίθεσης κατά την επίσκεψή του.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της G7 ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να λάβει μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση της G7, «για να συντονίσουν μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Η ομάδα μου θα συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε όλη την περιοχή και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους ηγέτες του Ισραήλ. Και ενώ δεν έχουμε δει επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ή των εγκαταστάσεών μας σήμερα, θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για όλες τις απειλές και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας», αναφέρει η δήλωση μεταξύ άλλων.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα