Μέση Ανατολή: Παγκόσμιος συναγερμός για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Παγκόσμιος συναγερμός για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για επικείμενη πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στο χτύπημα των ισραηλινών στη διπλωματική αποστολή του Ιράν το Λίβανο.

Με προπαγανδιστικά βίντεο στο διαδίκτυο, το Ιράν κλιμακώνει τις απειλές εναντίον του Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση σε ισραηλινούς στόχους, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως, στην επίθεση αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν έως και 100 drones, πύραυλοι τύπου Cruise, ακόμη και βαλλιστικοί πύραυλοι, με στόχο στρατιωτικές τοποθεσίες», μετέδωσε το BBC.

Oι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει συγκαλέσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, με τον κίνδυνο αντιποίνων της Τεχεράνης, για το πρόσφατο χτύπημα στο ιρανικό προξενείο, στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε:

«Μία επίθεση από τα εδάφη του Ιράν, είναι η βασική απόδειξη για την πρόθεσή του, να κλιμακώσει την ένταση στη Μέση Ανατολή, χωρίς να κρύβεται πλέον».

Με στόχο να αποτραπεί μία ευρύτερη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά, τις τελευταίες ώρες, με τους ομολόγους του, της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να πιέσουν το Ιράν να μην επιτεθεί στο Ισραήλ.

– Κ. Πρόεδρε, πόσο άμεσος είναι ο κίνδυνος μιας επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ;
– Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες όμως περιμένω ότι θα γίνει σύντομα.
– Κ. Πρόεδρε, ποιο είναι το μήνυμά σας προς το Ιράν;
– Μην το κάνετε.

Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε οδηγία προς τους υπαλλήλους της στο Ισραήλ, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις εκτός αστικών κέντρων μέχρι νεωτέρας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Ινδία έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους πολίτες τους, να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ, στο Ιράν και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε:

«(Το Ιράν) δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Δεν υπάρχει όφελος για κανέναν, σε μία ανάφλεξη με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες».

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τον ισραηλινό στρατό για το θάνατο τουλάχιστον 90 αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και στην πόλη της Γάζας, το τελευταίο 24ωρο. Ανάμεσα στις δεκάδες τραυματίες, είναι τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι, όπως μεταδίδουν αραβικά μέσα ενημέρωσης.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα