Σεισμός την Ταϊβάν: Συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης – Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες

Σεισμός την Ταϊβάν: Συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης – Τουλάχιστον 9 νεκροί και πάνω από 800 τραυματίες

Οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται, την Τετάρτη (03/04), στην Ταϊβάν μετά τον σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις ανατολικές ακτές του νησιού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 9 άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 800.

Περίπου 127 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε σήραγγες που κατέρρευσαν και σε ορεινούς δρόμους κατά μήκος της ακτογραμμής, σύμφωνα με το BBC. Το επίκεντρο ήταν 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χουαλιέν, αλλά ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές μέχρι την πρωτεύουσα Ταϊπέι, σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. Μάλιστα, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, επίσης, προκάλεσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι στα κοντινά νησιά της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, οι οποίες αργότερα ανακλήθηκαν. Πάντως, οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο Χουαλιέν, όπου έπεσαν κτήρια, αποκλείστηκαν δρόμοι και διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές γραμμές, αφήνοντας την ήδη απομακρυσμένη περιοχή ακόμη πιο αποκομμένη από την υπόλοιπη Ταϊβάν.

«Μόλις σηκωνόμουν από το κρεβάτι όταν ένα ράφι για ρούχα και ένα χαμηλό ντουλάπι έπεσαν», δήλωσε κάτοικος του Χουαλιέν και πρόσθεσε: «Συνέχισε να δυναμώνει και άρχισα να ανησυχώ για τα υπάρχοντά μας στο σπίτι. Ευτυχώς, εκτός από την ανατροπή της μοτοσικλέτας, οι ζημιές ήταν ελάχιστες».

Υπάρχουν παγιδευμένοι σε τούνελ στην Ταϊβάν

Εντούτοις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν σύντομα με πλάνα από κατολισθήσεις κατά μήκος της ακτής, όπου παγιδεύτηκαν δεκάδες άνθρωποι. Η διαδρομή είναι δημοφιλής στους τουρίστες και φημίζεται για την εντυπωσιακή θέα από τα βουνά προς τον Ειρηνικό Ωκεανό. Παρ' όλα αυτά, επίσης, είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνη, όχι μόνο λόγω της πιθανότητας κατολισθήσεων.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης για την προσέγγιση 77 ανθρώπων που είχαν παγιδευτεί σε σήραγγες στο Χουαλιέν συνεχίζονταν μέχρι τη νύχτα. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα παραμείνουν παγιδευμένοι οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο τούνελ και αν έχουν ή όχι φαγητό και νερό ή αν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο.

Η Ταϊπέι συγκλονίστηκε, επίσης, από τον ισχυρό σεισμό. Πλάνα που έδειχναν κτήρια κατοικιών να έχουν καταρρεύσει και ανθρώπους να απομακρύνονται από τα σπίτια και τα σχολεία τους. Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν αποσπάσματα από διαλυμένα οχήματα και καταστήματα. Διακοπές ρεύματος και διακοπή του διαδικτύου αναφέρθηκαν σε όλο το νησί.

«Ο σεισμός είναι κοντά στη στεριά και είναι επιφανειακός. Έγινε αισθητός σε όλη την Ταϊβάν και στα παράκτια νησιά, είναι ο ισχυρότερος των τελευταίων 25 ετών», δήλωσε ο Γου Τσιεν Φου, διευθυντής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα