Το «κανόνι» γνωστής εταιρίας ρουχισμού κι ο λόγος που η ΙΚΕΑ μειώνει τις τιμές

Το «κανόνι» γνωστής εταιρίας ρουχισμού κι ο λόγος που η ΙΚΕΑ μειώνει τις τιμές

Αίτηση πτώχευσης από την Esprit

Η Esprit Switzerland Retail AG, το ελβετικό υποκατάστημα της μάρκας μόδας Esprit, υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας. Η αλυσίδα επισημαίνει τη γενική οικονομική επιβράδυνση, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση του κόστους ενέργειας και logistics, καθώς και αρνητικά συναισθήματα των καταναλωτών ως αιτία της πτώχευσης που επηρεάζει μόνο τις δραστηριότητες της στην Ελβετία.

Το 2023 ήταν άλλη μια δύσκολη χρονιά για την Esprit, της οποίας ο κύκλος εργασιών μειώθηκε 16%, με τα κέρδη να πέφτουν ακόμη πιο κάτω από το μηδέν. Η προειδοποίηση για τα κέρδη της εταιρείας μόδας, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο, αποδεικνύεται ότι δεν είναι ψευδής συναγερμός.
Εκτός από τη μείωση των πωλήσεων, ο λιανοπωλητής μόδας απέτυχε επίσης να μειώσει το λειτουργικό κόστος λόγω «ιστορικών διαρθρωτικών προβλημάτων» στην εταιρεία, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προσπάθειες αναδιάρθρωσης κοστίζουν περισσότερο πριν αρχίσουν να αποδίδουν. Στη μεγαλύτερη αγορά της, τη Γερμανία, για παράδειγμα, η Esprit έχει τερματίσει τη σύμβασή της με τον πάροχο franchise PTH Group, αναγκάζοντας σαράντα καταστήματα να κλείσουν.

Σαρώνει η Κινεζική Shein

Ένα βήμα πριν την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή του Λονδίνου και ο Κινεζικός δράκος γρήγορης μόδας Shein καταγράφει ρεκόρ κερδών άνω των 2 δις. δολαρίων με πωλήσεις πάνω από 45 δις. δολάρια. Ο όμιλος αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 60 δισ. δολάρια σε έναν πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης.

Η Shein, τα ρούχα της οποίας είναι δημοφιλή μεταξύ των αγοραστών της Gen Z, περιμένει από τις ρυθμιστικές αρχές στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον να εγκρίνουν την εισαγωγή της, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά του έτους. Στα τέλη του 2022, η Shein είχε 10.382 υπαλλήλους στην ηπειρωτική Κίνα που εργάζονταν για περισσότερες από δώδεκα θυγατρικές και χειρίζονταν τα πάντα, από τα logistics μέχρι τη συγγραφή κώδικα, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Tianyancha.

Γιατί ρίχνει τις τιμές το ΙΚΕΑ

Η σουηδική εταιρεία ειδών για το σπίτι Ikea μειώνει τις τιμές σε διάφορες χώρες καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός υποχώρησε. Η εταιρεία επεκτείνει περαιτέρω τις μειώσεις τιμών της το 2024 σε όλες τις αγορές της παγκοσμίως, στοχεύοντας να ανακαλέσει τις αυξήσεις τιμών που εισήχθησαν το 2022. Αυτή η κίνηση έρχεται καθώς μειώνεται το κόστος μεταφοράς και πρώτων υλών. Οι μειώσεις των τιμών, που ξεκίνησαν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, οδήγησαν σε αύξηση των πελατών, καθώς και σε αύξηση των ειδών που πωλούνται από τον λιανοπωλητή. Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, η Ingka επένδυσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε μειώσεις τιμών σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Η Ikea, που ιδρύθηκε στο Älmhult της Σουηδίας το 1943, είναι πλέον μια παγκόσμια μάρκα λιανικής.

Πηγή: dnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα