Βαλτιμόρη: Αγωνία για τους αγνοούμενους – Τι συνέβη με το μοιραίο πλοίο

Βαλτιμόρη: Αγωνία για τους αγνοούμενους – Τι συνέβη με το μοιραίο πλοίο

Δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη. Η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινη όταν ένα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε σε μία από τις κολώνες της.

Ο ένας από τους δύο ανθρώπους που διασώθηκαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Τζέιμς Ουάλας, διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς «πολλά αυτοκίνητα και άνθρωποι» κατέληξαν στο νερό όταν κατέρρευσε η γέφυρα. «Πρέπει να ερευνήσουμε μια μεγάλη περιοχή», τόνισε. Ο ίδιος είπε πως οι αρχές αναζητούν περισσότερους από επτά ανθρώπους, ωστόσο νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι ενδέχεται να έπεσαν στο νερό.

Ο Τζέιμς Ουάλας δήλωσε πως «το σόναρ μας έχει εντοπίσει την παρουσία οχημάτων βυθισμένων στο νερό», όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει τον αριθμό τους. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης Μπράντον Σκοτ δήλωσε ότι η κατάρρευση της γέφυρας είναι «μια ανείπωτη τραγωδία». «Πρέπει να σκεφτούμε τις οικογένειες και τους ανθρώπους που επλήγησαν, τους ανθρώπους που πρέπει να αναζητήσουμε, προς το παρόν επικεντρωνόμαστε σε αυτό», υπογράμμισε.

Ο Τζέιμς Ουάλας δήλωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι το φορτηγό πλοίο Dali με σημαία Σιγκαπούρης αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι αρχές ακόμη δεν έχουν μιλήσει με τον πλοηγό του. Τέλος, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βαλτιμόρης, ο Ρίτσαρντ Ουόρλεϊ τόνισε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για τρομοκρατία ή ότι (η πρόσκρουση) ήταν σκόπιμη».

Έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης - «Το πλοίο έχασε την πρόωση»
Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για να διαπιστώσουν τις αιτίες της σύγκρουσης. Πλάνα από κλειστές κάμερες παρακολούθησης, αλλά και στοιχεία που προκύπτουν από δεδομένα παρακολούθησης της κίνησης των πλοίων, δείχνουν πως το πλοίο Dali της Synergy Marine Group έχασε την ισχύ του για περίπου 60 δευτερόλεπτα, πριν προσαρμόσει εκ νέου την πορεία, πριν τη σύγκρουση.

Το δίκτυο ABC επικαλείται μια μη διαβαθμισμένη έκθεση της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομής, η οποία ανέφερε ότι το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali «έχασε την πρόωση» καθώς έφευγε από το λιμάνι και προειδοποιούσε τους αξιωματούχους του Μέριλαντ για τον κίνδυνο σύγκρουσης. «Το σκάφος ειδοποίησε το Υπουργείο Μεταφορών MD (MDOT) ότι είχε χάσει τον έλεγχο του σκάφους και ήταν πιθανή μια σύγκρουση με τη γέφυρα», ανέφερε η έκθεση.

Όταν ένα πλοίο χάνει την πρόωση σημαίνει πως δεν μπορεί να κινηθεί σωστά και να συνεχίσει την προγραμματισμένη πορεία του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως βλάβη στον κινητήρα.Νωρίτερα, εμπειρογνώμονες σημείωναν πως η πιθανότερη αιτία για μια τέτοια ακατανόητη πορεία είναι μια μηχανική βλάβη. Σημειώνεται πως στο βίντεο ντοκουμέντο της σύγκρουσης, το φορτηγό πλοίο φαίνεται να κατευθύνεται απευθείας πάνω σε μια από τις κολώνες της γέφυρας.

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως υπήρξε ξαφνική βλάβη στις μηχανές του πλοίου ή στον μηχανισμό διεύθυνσης. Το άλλο, φυσικά, είναι να υπήρξε κάποιο σφάλμα πλοήγησης» ανέφερε στο Sky News ο Ντέιβιντ ΜακΦάρλεϊν, διευθυντής της ανεξάρτησης συμβουλευτικής εταιρείας Maritime Risk and Safety Consultants.

Ο ίδιος θεωρεί το ανθρώπινο λάθος λιγότερο πιθανό λόγω του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονταν σε υπηρεσία στο πλοίο, όπως λέει. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει περιθώριο για λάθη ενός ατόμου, διότι κάποιος άλλος πρέπει να έχει παρέμβει και να αναλάβει δράση» είπε.

 
«Η πιο πιθανή αιτία για το συμβάν είναι μια βλάβη μηχανική ή στο σύστημα πηδαλίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα το μάθουμε έως ότου οι ειδικοί μπουν και εξετάσουν το πλοίο. Ακόμη και τότε, βέβαια, είναι απίθανο να εκτιμήσουν άμεσα τι συνέβη, θα χρειαστεί χρόνος» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα