Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Νέα ηφαιστειακή έκρηξη

Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Νέα ηφαιστειακή έκρηξη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία εξαιτίας ηφαιστειακής έκρηξης, που είναι η τέταρτη μέσα σε 3 μήνες. Εκκενώθηκαν η πόλη Γκρίνταβικ και τουριστικό θέρετρο χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Ο νυχτερινός ουρανός έχει βαφτεί κόκκινος από τη λάβα στη νότια Ισλανδία.

Ποτάμια καυτής λάβας στις πλαγιές της χερσονήσου Ρέικιανες, για τέταρτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι σειρήνες σήμαναν συναγερμό την ώρα που τουρίστες διασκέδαζαν στις γεωθερμικές πισίνες στο θέρετρο Blue Lagoon. Μέσα σε λίγα λεπτά οι επισκέπτες μπήκαν σε λεωφορεία και απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

«Πήγαμε για δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Lava Restaurant» στις οκτώ. Δέκα λεπτά αργότερα, καθώς η σερβιτόρα έφερνε το κρασί μου, ακούσαμε έναν δυνατό κρότο. Τότε κοιταχτήκαμε με τον σύζυγό μου και είπαμε ”γίνεται εκκένωση”», περιέγραψε τουρίστρια.

Οι κάτοικοι της πόλης Γκρίνταβικ έφυγαν από τα σπίτια τους για πολλοστή φορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο επικεφαλής του σκανδιναβικού ηφαιστειολογικού κέντρου του πανεπιστημίου της Ισλανδίας ανέφερε:

«Το περιμέναμε να συμβεί. Φυσικά, ο ακριβής χρόνος της έκρηξης είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Τα πρώτα σημάδια της κίνησης προς την επιφάνεια εμφανίστηκαν περίπου 15 λεπτά νωρίτερα. Η λάβα βγαίνει από μία σχισμή μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων και κινείται προς το Νότο, δηλαδή προς το Γκρίνταβικ. Η ρωγμή που άνοιξε είναι παρόμοια με αυτή της έκρηξης στις 8 Φεβρουαρίου».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η νότια Ισλανδία, ενώ σύμφωνα με τις αρχές το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ και άλλα περιφερειακά δεν επηρεάστηκαν από την έκρηξη.

Πρόκειται για την έβδομη έκρηξη του ηφαιστείου από το 2021 και οι ειδικοί λένε πως η περιοχή μπαίνει σε μία νέα ηφαιστειακή εποχή που μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα