Το πρόσωπο του λιμού στη Λωρίδα της Γάζας – Ο αργός θάνατος ενός 10χρονου παιδιού

Το πρόσωπο του λιμού στη Λωρίδα της Γάζας – Ο αργός θάνατος ενός 10χρονου παιδιού

Άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να επιβιώσουν μεταξύ βομβών και πείνας. Η τραγωδία του Yazan al-Kafarna καταδεικνύει τη φρίκη του πολέμου του Ισραήλ.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει μετατραπεί σε μια κόλαση επί Γης. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 31.000, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Στον παλαιστινιακό θύλακα, οι άνθρωποι δίνουν μια καθημερινή μάχη επιβίωσης μεταξύ βομβαρδισμών και τρομακτικών ελλείψεων σε τροφή και νερό.

Η φρίκη είναι ανείπωτη. Ο ΟΗΕ αλλά και άλλοι διεθνείς φορείς και οργανώσεις τονίζουν πως ο λιμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος στη Γάζα, ιδιαίτερα σε όσους έχουν απομείνει στις βόρειες περιοχές. Ήδη υπάρχουν αναφορές για νεκρά παιδιά από την πείνα και την αφυδάτωση. «Δολοφονούν τα παιδιά σε αργή κίνηση» τόνισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children, μια κραυγή για τα εγκλήματα που συντελούνται στη Γάζα.

Ένα 10χρονο αγόρι, ο Yazan al-Kafarna έγινε το πρόσωπο του λιμού. Γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και πέθανε πριν από μερικές ημέρες, στις 4 Μαρτίου, σε νοσοκομείο της Ράφα λόγω έλλειψης τροφής. Υπέφερε από υποσιτισμό και λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι γονείς του αδυνατούσαν να βρουν τροφή για να του δώσουν από τότε που εγκατέλειψαν το σπίτι τους στη Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα.

«Συχνά ένα παιδί είναι εξαιρετικά υποσιτισμένο και μετά αρρωσταίνει. Ο ιός είναι αυτός που προκαλεί τον θάνατό του, αλλά η αιτία είναι ο υποσιτισμός», υπογραμμίζει η Χέδερ Στόμπαου, από την οργάνωση Action Against Hunger.

Η τραγωδία του Yazan al-Kafarna και οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν με την άδεια της οικογένειας από διεθνή πρακτορεία, κάνουν τον γύρο του κόσμου καταδεικνύοντας τα φρικώδη αποτελέσματα του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν μόλις 10 ετών και οδηγήθηκε σε έναν αργό θάνατο, όπως και άλλα παιδιά, αλλά και ενήλικες. «Μέρα με τη μέρα, έβλεπα τον γιο μου να αδυνατίζει», είπε ο πατέρας του, Sharef Kafarneh, που πριν τον πόλεμο εργαζόταν ως οδηγός ταξί.

Εδώ και εβδομάδες η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει στη Γάζα. Οι μεγαλύτερες υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αναστείλει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους, επικαλούμενες τους περιορισμούς από τον ισραηλινό στρατό, την καταστροφή του δικτύου για τη μεταφορά της βοήθειας, αλλά και μαζικές λεηλασίες των φορτίων από απελπισμένους ανθρώπους.

Περίπου το 15% των παιδιών κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα υποσιτίζονται, καθώς και περίπου το 5% στο νότο, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Φεβρουάριο. Και μέρα με την ημέρα η κατάσταση χειροτερεύει, τα θύματα αυξάνονται και άνθρωποι κάθε ηλικίας γίνονται μέρος της μακάβριας στατιστικής. «Αυτοί οι τραγικοί και φρικιαστικοί θάνατοι είναι ανθρωπογενείς, προβλέψιμοι και πλήρως αποτρέψιμοι», τόνισε η Adele Khodr, διευθύντρια Μέσης Ανατολής στη Unicef.

«Οι άνθρωποι έχουν τόση ανάγκη από τρόφιμα, νερό και κάθε είδους προμήθεια, που ρισκάρουν την ζωή τους για να βρουν προμήθειες, για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους, για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Είναι πραγματικό δράμα, πραγματική καταστροφή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με φόντο την πρόσφατη εκατόμβη νεκρών από ισραηλινά πυρά και ποδοπάτημα, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα