Η Γαλλία γράφει ιστορία: Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Η Γαλλία γράφει ιστορία: Κατοχύρωσε συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

«Το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, απευθυνόμενος στις γυναίκες.

Η Γαλλία κατοχύρωσε στο Σύνταγμά της, τη Δευτέρα (04/03), το δικαίωμα στην άμβλωση, μια παγκόσμια πρωτοτυπία που χαιρετίστηκε ως ιστορική από τις ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών και επικρίθηκε έντονα από τις ομάδες που είναι κατά των αμβλώσεων. Ειδικότερα, η εν λόγω ψηφοφορία κατοχύρωσε στο Άρθρο 34 του Συντάγματος της Γαλλίας ότι «ο νόμος καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γυναίκα έχει την εγγυημένη ελευθερία να προσφεύγει σε άμβλωση».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, οι βουλευτές και οι γερουσιαστές υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία την κίνηση αυτή, με 780 ψήφους έναντι 72, σε μια ειδική κοινή ψηφοφορία των δύο Σωμάτων του κοινοβουλίου, στις Βερσαλλίες. Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού, ζητωκραύγαζαν και χειροκροτούσαν καθώς ο Πύργος του Άιφελ έλαμπε στο βάθος και εμφάνιζε το μήνυμα «My Body, My Choice» («Το σώμα μου, η επιλογή μου») καθώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε σε γιγαντοοθόνη.

Το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ευρύτερα αποδεκτό στη Γαλλία από ό,τι στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, με δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι περίπου το 80% των Γάλλων υποστηρίζει το γεγονός ότι η άμβλωση είναι νόμιμη. «Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: Το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει για εσάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, στους νομοθέτες πριν από την ψηφοφορία. Οι γυναίκες έχουν νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση στη Γαλλία από έναν νόμο του 1974.

Ωστόσο, μία απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το 2022, ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και ώθησε τους ακτιβιστές να πιέσουν τη Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα που θα προστατεύσει ρητά το δικαίωμα αυτό στο Σύνταγμά της. «Αυτό το δικαίωμα (στην άμβλωση) έχει υποχωρήσει στις ΗΠΑ και έτσι τίποτα δεν μας επέτρεψε να σκεφτούμε ότι η Γαλλία εξαιρείται από αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε η Λάουρα Σλιμανί, από την ομάδα δικαιωμάτων «Fondation des Femmes».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα