Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος Καταλίν Νόβακ γιατί έδωσε χάρη σε κατάδικο - Η ανακοίνωση

Ουγγαρία: Παραιτήθηκε η πρόεδρος Καταλίν Νόβακ γιατί έδωσε χάρη σε κατάδικο - Η ανακοίνωση

Την παραίτηση της ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ, μετά από πιέσεις που δέχθηκε όταν έδωσε χάρη σε κατάδικο.

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ ανακοίνωσε την παραίτησή της στην κρατική τηλεόραση μετά τις έντονες αντιδράσεις που δέχθηκε για την απόφασή της να δώσει χάρη σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε ως συνεργός στη συγκάλυψη της υπόθεσης σεξουαλική κακοποίησης παιδιών σε οικοτροφείο.

Να σημειωθεί ότι η 46χρονη πρώην υπουργός Οικογενειακής Πολιτικής είναι πολύ στενή συνεργάτης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Τον Μάρτιο του 2022, η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε αυτό το αξίωμα εθιμοτυπικού κυρίως χαρακτήρα. Η αντιπαράθεση προκλήθηκε από τη συγχώρεση που έδωσε τον Απρίλιο του 2023, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Βουδαπέστη, σε έναν πρώην υποδιευθυντή οικοτροφείου για παιδιά, ο οποίος καταδικάστηκε το 2022 σε τρία και πλέον χρόνια φυλάκιση γιατί είχε καλύψει τις πράξεις του ανωτέρου του.

Μετά την αποκάλυψη της απόφασης αυτής, η αντιπολίτευση ζήτησε την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Δημοκρατίας και ενώ η οργή αυξανόταν στη χώρα.

Λίγα λεπτά μετά την ομιλία της Νόβακ, μια άλλη σύμμαχος του Βίκτορ Όρμπαν, η Τζούντιτ Βάργκα, ανακοίνωσε και αυτή ότι “αποσύρεται από την πολιτική” γιατί είχε δώσει την έγκρισή της ως υπουργός Δικαιοσύνης — θέση από την οποία αποχώρησε το καλοκαίρι για να διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα