Είναι εφιάλτης: Σε δίνη οι Δημοκρατικοί μετά την Έκθεση για τη διανοητική επάρκεια του Μπάιντεν

Είναι εφιάλτης: Σε δίνη οι Δημοκρατικοί μετά την Έκθεση για τη διανοητική επάρκεια του Μπάιντεν

Οι Δημοκρατικοί και οι σύμμαχοί τους διαμόρφωναν την Παρασκευή μια απάντηση για τον έλεγχο των ζημιών σε μια βιαστικά οργανωμένη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου το προηγούμενο βράδυ, η οποία φάνηκε να αποτυγχάνει στην αποστολή της να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους σχετικά με την πνευματική οξύτητα του Τζο Μπάιντεν, αφού αυτή αμφισβητήθηκε σκληρά σε έκθεση εισαγγελέα σχετικά με τη φύλαξη διαβαθμισμένων εγγράφων στο τέλος της αντιπροεδρίας του.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ήδη ότι η συνέντευξή του στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ τον περασμένο Οκτώβριο -στην οποία φέρεται να ξέχασε το έτος που πέθανε ο γιος του Μπο και πότε ακριβώς ήταν αντιπρόεδρος- έγινε τις ημέρες αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, όταν ο Μπάιντεν ήταν απασχολημένος με την αντίδραση των ΗΠΑ.

Η έκθεση του Χουρ κατέληξε την Πέμπτη στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις για την υπόθεση, παρά τη «σκόπιμη» διατήρηση και αποκάλυψη απόρρητου υλικού, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να του επιβληθεί ως εν ενεργεία πρόεδρος, αλλά και δεν θα δικαιολογούνταν ακόμη και αν δεν ήταν πλέον πρόεδρος.

Στη συνέχεια, όμως, ο Χουρ συνέχισε να περιγράφει εκτενώς πώς διαπίστωσε ότι η μνήμη του Αμερικανού προέδρου έχει αποτύχει, προκαλώντας την οργή του Μπάιντεν και, τις επόμενες ώρες και μέχρι την Παρασκευή, Δημοκρατικούς και βοηθούς να τον υπερασπιστούν.

«Ο τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίστηκε η συμπεριφορά του προέδρου στην εν λόγω έκθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο λανθασμένος ως προς τα γεγονότα και σαφώς πολιτικά υποκινούμενος», δήλωσε η Καμάλα Χάρις στο MSNBC την Παρασκευή.

Ο αντιπρόεδρος κατήγγειλε τους ισχυρισμούς περί μειωμένης διανοητικής οξύτητας του Μπάιντεν που διατυπώθηκαν στην έκθεση των 388 σελίδων ως «αχρείαστους, ανακριβείς και ανάρμοστους».

Νωρίτερα, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τάμι Μπάλντουιν από την κρίσιμη πολιτεία Ουισκόνσιν, η οποία είναι ταλαντευόμενη, ασχολήθηκε με τα συμπεράσματα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ ότι η μνήμη του 81χρονου προέδρου ήταν «σημαντικά περιορισμένη» και ότι ο Χουρ δεν θα απαγγείλει κατηγορίες για απόρρητα έγγραφα εν μέρει επειδή οι ένορκοι θα έβλεπαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ όχι ως εσκεμμένο εγκληματία αλλά ως έναν «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνθρωπο με κακή μνήμη».

«Κρίνω έναν πρόεδρο με βάση το τι έχει κάνει και με ποιανού το μέρος είναι», δήλωσε η Μπάλντουιν στην εφημερίδα Milwaukee Journal Sentinel. Επισήμανε το «ισχυρό ιστορικό του Μπάιντεν για τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας, την ανοικοδόμηση των υποδομών μας και τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Στο MSNBC, το οποίο συχνά προεξοφλεί τη γραμμή του Δημοκρατικού κόμματος, ο παρουσιαστής Τζο Σκάρμπορο ασχολήθηκε με τα συμπεράσματα του ειδικού εισαγγελέα ότι η ανάκληση του προέδρου ήταν «σημαντικά περιορισμένη» και ότι δεν θα απαγγείλει κατηγορίες για απόρρητα έγγραφα εν μέρει επειδή οι ένορκοι θα έβλεπαν τον Μπάιντεν ως έναν «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνθρωπο με κακή μνήμη» και όχι ως εγκληματία.

«Τόσο παράξενο», είπε ο Σκάρμπορο. «Γιατί στον κόσμο ο [Χουρ] θα έβαζε τη νευρολογική του εκτίμηση για τον Τζο Μπάιντεν στην έκθεσή του και γιατί ο [γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ] Merrick Garland θα δημοσίευε σκουπίδια όπως αυτό σε μια έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης;».

Ο Νταν Γκόλντμαν, βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε στον σταθμό ότι δεν έχει «καμία ανησυχία» για την ηλικία ή την ικανότητα του Μπάιντεν. «Θυμηθείτε, η δουλειά του προέδρου είναι να καθοδηγεί τη χώρα μας. Δεν είναι να είναι μαζορέτα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι να κυβερνά τη χώρα μας», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα χαμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον που έγιναν θέμα την παραμονή των εκλογών του 2016, ο Σκάρμπορο πρόσθεσε: «Σίγουρα ακούγεται σαν τον Τζέιμς Κόμεϊ το 2016, όταν δεν μπορούσε να παραπέμψει τη Χίλαρι Κλίντον νομικά, οπότε την παραπέμπει πολιτικά».

Ο Vietor επανέλαβε αυτή την ατάκα, υποστηρίζοντας ότι ο Χουρ «αποφάσισε σαφώς να ακολουθήσει τον δρόμο του Τζιμ Κόμεϊ και να γεμίσει την έκθεσή του που απαλλάσσει τον Μπάιντεν από εγκληματική δραστηριότητα με ad hominem επιθέσεις».

«Δεν μπορεί να υπηρετήσει ως αρχιστράτηγός μας»

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προκριματικές εκλογές Ντιν Φίλιπς, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία εναντίον του Μπάιντεν, δήλωσε ότι η έκθεση του Χουρ «σχεδόν παρέδωσε τις εκλογές του 2024 στον Ντόναλντ Τραμπ».

«Η έκθεση απλώς επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι Αμερικανοί ήδη γνωρίζουν, ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί ως αρχιστράτηγος μας πέραν της θητείας του που λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2025», ανέφερε ο Φίλιπς σε δήλωσή του.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ορισμένοι Δημοκρατικοί εξέφρασαν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με μια αφήγηση για την επανεκλογή που επικεντρώνεται στην ηλικία του Μπάιντεν. «Είναι ένας εφιάλτης», φέρεται να δήλωσε στο NBC News ένα μέλος της Βουλής των Δημοκρατικών. «Αποδυναμώνει τον πρόεδρο Μπάιντεν εκλογικά και ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν μια καταστροφή και ένας αυταρχικός».

«Για τους Δημοκρατικούς, βρισκόμαστε σε μια ζοφερή κατάσταση», φέρεται να πρόσθεσε η ανώνυμη πηγή.

Ο Μπάιντεν αντέδρασε στον χαρακτηρισμό του Χουρ για την ψυχική του κατάσταση κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης. Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η μνήμη του ήταν «μια χαρά» και σε μια έντονη ανταλλαγή απόψεων είπε ότι «ξέρω τι στο διάολο κάνω» και ότι τα σχόλια σχετικά με τη μνήμη του δεν είχαν «καμία θέση σε αυτή την έκθεση».

«Η μνήμη μου είναι μια χαρά», είπε ο Μπάιντεν. «Ρίξτε μια ματιά στο τι έχω κάνει από τότε που έγινα πρόεδρος».

«Για κάθε ξένο σχόλιο, δεν ξέρουν τι λένε», πρόσθεσε. «Δεν έχει καμία θέση σε αυτή την έκθεση».

Στο τέλος της συνέντευξης, αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ως «πρόεδρο του Μεξικού», απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το λάθος ήρθε μετά από δύο άλλες δημόσιες γκάφες αυτή την εβδομάδα, στις οποίες ο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι μίλησε πρόσφατα με δύο Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν πεθάνει προ πολλού, τον Χέλμουτ Κολ της Γερμανίας και τον Φρανσουά Μιτεράν της Γαλλίας.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει σταθερά ότι οι ανησυχίες για την ηλικία του Μπάιντεν θεωρούνται ως η μεγαλύτερη πολιτική του ευθύνη σε μια αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μια δημοσκόπηση του NBC News τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 76% των ψηφοφόρων είχαν μεγάλες ή μέτριες ανησυχίες όταν ρωτήθηκαν αν ο Μπάιντεν έχει «την απαραίτητη ψυχική και σωματική υγεία για να είναι πρόεδρος για δεύτερη θητεία». Στην ίδια ερώτηση για τον 77χρονο Τραμπ, το 48% απάντησε ότι είχε μεγάλες ή μέτριες ανησυχίες.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα