Άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο - Διώκεται για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ

Άρση ασυλίας της Εύας Καϊλή αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο - Διώκεται για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπερψήφισε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή, σε συνέχεια του αιτήματος της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.

Την υπόθεση είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το Δεκέμβρη του 2022, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Εύας Καϊλή, για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.

Σημειώνεται πως η υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία της δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λεγόμενο «Qatargate».

Και απαγόρευση επικοινωνίας με ΜΜΕ για το Qatar Gate

Νωρίτερα, η ανακρίτρια για την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ, το αποκαλούμενο και Qatar Gate, αποφάσισε εκ νέου την απαγόρευση επικοινωνίας της Εύας Καϊλή με τα ΜΜΕ ως όρο για την απελευθέρωση της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διαταγή της ανακρίτριας Ορελί Ντελζέφ, εάν η Εύα Καϊλή δεν συμμορφωθεί με τον όρο της απαγόρευσης επικοινωνίας με τον Τύπο, μπορεί να εκδοθεί εκ νέου ένταλμα σύλληψης.

«Ενδείκνυται να προστεθεί ένας όρος που να απαγορεύει την επαφή με τον Τύπο για οτιδήποτε αφορά αυτήν την έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστεί σε ήρεμο κλίμα», επισημαίνεται στη σχετική διαταγή.

Οι άλλοι όροι που ανανεώνονται μέχρι τις 21/3/2024 περιλαμβάνουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις για την κυρία Καϊλή:

  • Υποχρέωση να διαμένει στην κατοικία της και να μην τροποποιεί τον χώρο διαμονής της χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του δικαστή.
  • Απαγόρευση εγκατάλειψης του χώρου Σένγκεν χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστή.
  • Απαγόρευση επαφής με τα άτομα που εμπλέκονται στον φάκελο της έρευνας, εκτός από το σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
  • Οι δικηγόροι υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας τής Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρουν τη δικαστική διαταγή με την οποία «η κυρία Καϊλή απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο για την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης» και επισημαίνουν ότι η διαταγή αυτή «επηρεάζει το δικαίωμά της κ. Καϊλή στην ελευθερία της έκφρασης».

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα