Γάζα: Ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός παραλαμβάνει 24 ομήρους από την Χαμάς

Γάζα: Ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός παραλαμβάνει 24 ομήρους από την Χαμάς

Τηρείται η συμφωνία παύσης των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Συνεχίζεται η διαδικασία με την ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. Στα χέρια του Τελ Αβίβ η νέα λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα.

Τα οχήματα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού φτάνουν στη Γάζα για να παραλάβουν 24 από τους ομήρους που η Χαμάς μετέφερε στη Γάζα μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ένοπλοι με καλυμμένα τα πρόσωπά τους παραδίδουν τους ομήρους που πέρασαν 7 εβδομάδες στα χέρια τους: 13 παιδιά και γυναίκες από το Ισραήλ,10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Το κομβόι πέρασε σε αιγυπτιακό έδαφος από τα σύνορα στη Ράφα και από εκεί έφτασε σε αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ. Δεκάδες κάτοικοι τους υποδέχθηκαν ανεμίζοντας ισραηλινές σημαίες.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψουν όλοι οι όμηροι

Οι 9 γυναίκες και τα 4 παιδιά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία στο Τελ Αβίβ και στη Χολόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που παρακολούθησε την επιχείρηση από το επιτελείο του στρατού υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

«Υπογραμμίζω σε εσάς, τις οικογένειες, και σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ, ότι δεσμευόμαστε για την επιστροφή όλων των ομήρων μας. Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και δεσμευόμαστε ότι θα πετύχουμε όλους τους στόχους του», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Οι γιατροί που εξέτασαν τους ομήρους λένε πως είναι καλά στην υγεία τους.

«Πριν από μισή ώρα υποδέχθηκα με μεγάλη χαρά τέσσερα παιδιά, τρεις μητέρες και μια γιαγιά. Η φυσική τους κατάσταση είναι καλή και αυτή τη στιγμή υποβάλλονται σε ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις», σχολίασε η διευθύντρια νοσοκομείου, Εφράτ Μπρον.

Οι οικογένειες των ομήρων δεν βλέπουν την ώρα να τους συναντήσουν, όπως η ξαδέλφη των 9χρονου Οχάντ.

«Δεν Ανυπομονώ να του δώσω τον κύβο Ρούμπικ που αγαπά πολύ και φαντάζομαι ότι του έλειψε επειδή είναι το πρώτο πράγμα που παίρνει μαζί του όπου κι αν πάει», είπε συγγενής ομήρου.

Όμως παραμένει η αγωνία για την τύχη των ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Η απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων είναι η αρχή μιας διαδικασίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Άσκησα συνεχείς πιέσεις για παύση των μαχών για δύο λόγους: Για να επιταχυνθεί και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα και για να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων. Τις τελευταίες εβδομάδες μίλησα επανειλημμένα με τον εμίρη του Κατάρ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Ελ-Σίσι και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για να βοηθήσω στη διασφάλιση αυτής της συμφωνίας ώστε να ολοκληρωθεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Φόβος και αγωνία για τους ομήρους

Την ώρα που οι όμηροι μεταφέρονταν στο Ισραήλ, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, γυναίκες και έφηβοι, απελευθερώθηκαν από τη φυλακή Οφέρ κοντά στην Ιερουσαλήμ και μεταφέρθηκαν στη Δυτική Όχθη, όπου τους υποδέχθηκαν με πανηγυρισμούς, κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και της Χαμάς.

«Οι Ισραηλινοί ήρθαν στις 10:00 το πρωί και μας είπαν ότι υπάρχει συμφωνία. Υποφέραμε από τις δύσκολες συνθήκες. Μας έριχναν δακρυγόνα. Καλύπταμε τα κεφάλια μας όλη την ώρα. Μας ταπείνωναν, μας βασάνιζαν ψυχολογικά, γίνονταν συνεχείς διακοπές ρεύματος στα κελιά μας και υποφέραμε από το κρύο και δεν μας βοηθούσε κανείς. Μόνο η Χαμάς μας νοιάστηκε. Ένιωσε Τα βάσανά μας και τους ευχαριστώ πολύ. Τους αγαπάμε πάρα πολύ», δήλωσε όμηρος στο BBC.

Την πρώτη μέρα της 4ήμερης κατάπαυσης του πυρός 137 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και 129.000 λίτρα καυσίμων μπήκαν στη Γάζα στην μεγαλύτερη παράδοση από την αρχή του πολέμου.

Αναμένεται η απελευθέρωση 42 Παλαιστίνιων φυλακισμένων και 14 ομήρων

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, δεκατέσσερις όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, Σάββατο, όπως και 42 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Ακόμα δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο θα γίνει η ανταλλαγή ενώ οι όμηροι και οκ Παλαιστίνιοι που θα απελευθερωθούν θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό από τις τέσσερις το μεσημέρι και μετά.

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα