Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πιθανής έκρηξης ηφαιστείου

Ισλανδία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πιθανής έκρηξης ηφαιστείου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Ισλανδία την περιοχή του Γκρίνταβικ, περίπου 40 χλμ ΝΑ της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, εξαιτίας του σμήνους σεισμών που καταγράφονται στην περιοχή.

Οι Αρχές αποφάσισαν να εκκενώσουν την πόλη, στην οποία μάλιστα βρίσκονται και τα γνωστά θερμά λουτρά Blue Lagoon, καθώς «υπάρχει πιθανότητα διείσδυσης μάγματος να έχει επεκταθεί κάτω από το Grindavík».

Σύμφωνα με το Γραφείο Μετεωρολογίας της Ισλανδίας, «δεν πρόκειται για εκκένωση έκτακτης ανάγκης», αλλά για έκκληση στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί».

Εκατοντάδες σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ σε λίγες ώρες

Η σεισμική δραστηριότητα εντάθηκε μέσα σε λιγότερο από ένα 48ωρο, με εκατοντάδες σεισμούς στην συγκεκριμένη περιοχή μερικοί εκ των οποίων να είναι άνω των 3 Ρίχτερ.

Τα εγγεγραμμένα δεδομένα είναι παρόμοια με αυτά του ηφαιστειακού φαινομένου του 2021 στο Fagradalsfjall. Για τον λόγο αυτό, το Γραφείο Μετεωρολογίας της Ισλανδίας τονίζει στο σχετικό δελτίο πως «το πιο πιθανό σενάριο τώρα είναι ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες (αντί για ώρες) για να φτάσει το μάγμα στην επιφάνεια».

Η Ισλανδία είναι ένα ηφαιστειογενές νησί το οποίο δημιουργήθηκε στη μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού και χαρακτηρίζεται από συχνούς σεισμούς με ηφαιστειακή, κατά καιρούς, δραστηριότητα.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα