Δραματική η κατάσταση στη Λιβύη: Πόλη φάντασμα η Ντέρνα - 10.000 αγνοούμενοι

Δραματική η κατάσταση στη Λιβύη: Πόλη φάντασμα η Ντέρνα - 10.000 αγνοούμενοι

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 10.000 αγνοούνται στη Λιβύη από τις πλημμύρες που προκάλεσε μια τεράστια μεσογειακή καταιγίδα, η οποία έσπασε φράγματα, παρέσυρε κτίρια και εξαφάνισε το ένα τέταρτο της ανατολικής παραθαλάσσιας πόλης Ντέρνα.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξανόταν πολύ περισσότερο μετά την καταιγίδα Daniel που διέσχισε τη Μεσόγειο σε μια χώρα διαιρεμένη και καταρρέουσα μετά από μια δεκαετία και πλέον συγκρούσεων.

Στη Ντέρνα, μια πόλη περίπου 125.000 κατοίκων, οι δημοσιογράφοι του Reuters είδαν κατεστραμμένες γειτονιές, τα κτίριά τους να έχουν παρασυρθεί και τα αυτοκίνητα να έχουν αναποδογυρίσει στις στέγες τους σε δρόμους καλυμμένους με λάσπη και μπάζα που άφησε πίσω του ένας μεγάλος χείμαρρος μετά την έκρηξη φραγμάτων.

Σύμφωνα με το Reuters μόνο στη Ντέρνα έχουν ήδη ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Τα πτώματα ήταν παρατεταγμένα στο δρόμο έξω από ένα πολυσύχναστο νοσοκομείο, με τους κατοίκους να ψάχνουν κάτω από τα σάβανα που τα κάλυπταν αναζητώντας τους αγαπημένους τους.

«Πτώματα κείτονται παντού»

Παρόμοια καταστροφή επικρατούσε και στο δρόμο προς τη Ντέρνα, με οχήματα αναποδογυρισμένα στις άκρες των δρόμων, δέντρα που είχαν πέσει και σπίτια πλημμυρισμένα και εγκαταλελειμμένα. 
«Πτώματα κείτονται παντού - στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια», δήλωσε στο Reuters τηλεφωνικά ο Hichem Abu Chkiouat, υπουργός πολιτικής αεροπορίας στη διοίκηση που ελέγχει τα ανατολικά, λίγο μετά την επίσκεψή του στη Ντέρνα.

«Ο αριθμός των πτωμάτων που ανασύρθηκαν στη Ντέρνα είναι πάνω από 1.000», είπε. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πολλά, πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει».

Φόβοι για περισσότερους νεκρούς
Ο Abu Chkiouat δήλωσε αργότερα στο Al Jazeera ότι ανέμενε ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα θα ξεπερνούσε τους 2.500, καθώς ο αριθμός των αγνοουμένων αυξανόταν. 
Άλλες ανατολικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης, της Βεγγάζης, επλήγησαν επίσης από την καταιγίδα και ο Tamer Ramadan, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι «τεράστιος».

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από τις ανεξάρτητες πηγές πληροφοριών μας ότι ο αριθμός των αγνοουμένων αγγίζει μέχρι στιγμής τους 10.000», δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης. 
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για την παροχή βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ότι τώρα κινητοποιούνται ομάδες έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουν επί τόπου. 
Καθώς η Τουρκία και άλλες χώρες έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σκαφών διάσωσης, γεννητριών και τροφίμων, οι απελπισμένοι πολίτες της Ντέρνα έσπευσαν στα σπίτια τους αναζητώντας τους αγαπημένους τους.

«Ποτέ δεν ένιωσα τόσο φοβισμένος»
Στη Ντέρνα, ο Mostafa Salem, 39 ετών, δήλωσε ότι έχασε 30 συγγενείς του. «Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμόντουσαν. Κανείς δεν ήταν έτοιμος», δήλωσε ο Salem στο Reuters. Καθώς η καταιγίδα είχε ενταθεί προς το βράδυ, είπε, οι άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις που έλεγαν ότι η στάθμη του νερού σε ένα από τα φράγματα ανέβαινε και από αυτό προέρχονταν θόρυβοι. 
Στο αεροδρόμιο της Τρίπολης στη βορειοδυτική Λιβύη, μια γυναίκα άρχισε να κλαίει δυνατά καθώς έλαβε ένα τηλεφώνημα που έλεγε ότι οι περισσότεροι από την οικογένειά της ήταν νεκροί ή αγνοούνταν. Ο κουνιάδος της, Walid Abdulati, δήλωσε ότι «δεν μιλάμε για έναν ή δύο νεκρούς, αλλά για έως και 10 μέλη κάθε οικογένειας νεκρούς».

 
Ο Karim al-Obaidi, επιβάτης σε αεροπλάνο από την Τρίπολη προς τα ανατολικά, δήλωσε: «Ποτέ δεν ένιωσα τόσο φοβισμένος όσο τώρα... Έχασα την επαφή με όλη μου την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές μου». 
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Al Jazeera ότι ναυτικές ομάδες αναζητούσαν «πολλές οικογένειες που παρασύρθηκαν στη θάλασσα στην πόλη Ντέρνα». Πλάνα που μεταδόθηκαν από τον λιβυκό τηλεοπτικό σταθμό al-Masar έδειχναν ανθρώπους να αναζητούν πτώματα και άνδρες σε λαστιχένια βάρκα να ανασύρουν ένα από τη θάλασσα.

«Δεν έχουμε τίποτα για να σώσουμε τους ανθρώπους... ούτε μηχανήματα... ζητάμε επείγουσα βοήθεια», δήλωσε ο εργαζόμενος στο ασθενοφόρο Χαλίφα Τουίλ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα