Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη στη «διαβολική» νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι που δολοφόνησε επτά βρέφη

Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη στη «διαβολική» νοσοκόμα Λούσι Λέτμπι που δολοφόνησε επτά βρέφη

Όλη τη ζωή της στη φυλακή θα περάσει η «διαβολική» νοσοκόμα που δολοφόνησε επτά νεογνά και αποπειράθηκε να σκοτώσει έξι ακόμη. «Ήταν μια σκληρή, υπολογισμένη και κυνική εκστρατεία παιδικής δολοφονίας», είπε ο δικαστής Τζάστις Γκος.

Η ποινή που διαφέρει από τα ισόβια αναφέρεται σε ολόκληρη τη ζωή της Λούσι Λέτμπι 33 ετών, χωρίς το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους. Ο δικαστής έδωσε την ποινή για κάθε μία από τις δολοφονίες καθώς όπως είπε «Υπήρχε μια βαθιά μοχθηρία που συνόρευε με τον σαδισμό στις πράξεις σου».

Ισόβια κάθειρξη επέβαλε σήμερα δικαστήριο της Αγγλίας στην 33χρονη νοσοκόμα που σκότωσε επτά νεογνά και αποπειράθηκε να δολοφονήσει άλλα έξι.

Ο δικαστής Γκος καταδίκασε την 33χρονη Λούσι Λέτμπι σε ποινή ισόβιας κάθειρξης - την αυστηρότερη ποινή που μπορεί να επιβάλει δικαστήριο στη Βρετανία. Αυτό σημαίνει ότι η 33χρονη νοσηλεύτρια δεν θα αποφυλακιστεί ποτέ.

«Σε διάστημα 13 μηνών σκότωσες επτά εύθραυστα μωρά και αποπειράθηκες να σκοτώσεις άλλα έξι», λέει πριν εκδώσει την ποινή. «Ορισμένα από τα θύματά σου ήταν μόλις μιας ημέρας ή λίγων ημερών. Όλα ήταν εξαιρετικά ευάλωτα. Δεν έδειξες ίχνος μεταμέλειας. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Στο σύνολό τους, τα αδικήματα της δολοφονίας και της απόπειρας δολοφονίας είναι εξαιρετικά υψηλής σοβαρότητας και η δίκαιη τιμωρία, σύμφωνα με τον νόμο, απαιτεί την επιβολή ποινής ισόβιας καταδίκης».

Τα σκότωσε με ένεση ινσουλίνης ή αέρα

Η 33χρονη Λούσι Λέτμπι καταδικάστηκε για τη δολοφονία πέντε νεογέννητων αγοριών και δύο νεογέννητων κοριτσιών στο νοσοκομείο Countess of Chester και για επίθεση σε άλλα έξι νεογέννητα, συχνά ενώ δούλευε νυχτερινές βάρδιες, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2015 και 2016. Η νοσηλεύτρια δηλητηρίασε ορισμένα από τα βρέφη θύματά της, χορηγώντας με ένεση ινσουλίνη και σε άλλα ένεση με αέρα ή ταΐζοντας τα βρέφη εξαναγκαστικά με γάλα.

Σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι της βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις, στις οποίες έγραφε ότι ήταν «διαβολική». «Τα σκότωσα επίτηδες, γιατί δεν είμαι αρκετά καλή για να τα φροντίζω» ανέφερε σε ένα από αυτά ενώ σε κάποιο άλλο είχε γράψει: «Είμαι διαβολική, εγώ το έκανα αυτό». Ωστόσο, στη δίκη δήλωσε αθώα.

Μάλιστα, στην κατάθεσή της δήλωσε κλαίγοντας πως ποτέ δεν επιχείρησε να βλάψει βρέφη και πως ήθελε μόνο να τα φροντίσει. «Δεν έχω δολοφονήσει ποτέ ένα παιδί, ούτε έχω βλάψει κανένα από αυτά», είπε. Ισχυρίστηκε ότι τέσσερις γιατροί είχαν συνωμοτήσει για να της επιρρίψουν την ευθύνη για την κακή λειτουργία της μονάδας. Αναφορικά με τα σημειώματα αυτοενοχοποίησής της, υποστήριξε ότι τα έγραψε επειδή ένιωθε συγκλονισμένη, και ότι ήταν κατά κάποιον τρόπο ανεπαρκής στη δουλειά της ή είχε κάνει κάτι λάθος.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία η 33χρονη πρώην νοσηλεύτρια δεν παρευρέθηκε, όπως επίσης ούτε οι γονείς της, οι οποίοι βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα καθημερινά από την αρχή της δίκης.

Δικαστής: Τα μωρά υπέφεραν στα χέρια σου

«Ενήργησες με τρόπο που ήταν εντελώς αντίθετος με τα φυσιολογικά ανθρώπινα ένστικτα της ανατροφής και της φροντίδας των μωρών» δήλωσε κατά την ανάγνωση της ποινής ο δικαστής, προσθέτοντας πως έβλαψε τα μωρά σκόπιμα, με «σκοπό να τα σκοτώσει».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είσαι ευφυής και εξωτερικά ήσουν μια πολύ ευσυνείδητη και επαγγελματίας νοσοκόμα, γεγονός που σου επέτρεψε να βλάπτεις επανειλημμένα τα μωρά στη μονάδα χωρίς να κινείς υποψίες. Υπήρχε προμελέτη και υπολογισμός στις ενέργειές σου. Στόχευες δίδυμα και τρίδυμα. Κάποια ήταν υγιή, άλλα είχαν παθήσεις τις οποίες γνώριζες. Υπέφεραν στα χέρια σου. Όλα πάλεψαν για την επιβίωση».

H τρίτη γυναίκα στη νομική ιστορία της Βρετανίας που καταδικάζεται σε ισόβια

Σύμφωνα με το BBC, η 33χρονη νοσηλεύτρια είναι η τρίτη γυναίκα στην αγγλική νομική ιστορία που λαμβάνει ποινή ισόβιας κάθειρξη.

Στην περίπτωση της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη, το έγκλημα θεωρείται τόσο σοβαρό, που ο δράστης πρέπει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η Ρόουζ Γουέστ καταδικάστηκε το 1995 για 10 φόνους σε συνεργασία με τον σύζυγό της Φρεντ Γουέστ ενώ η Τοζάν Ντένεχι είναι η άλλη Βρετανίδα που εκτίει σήμερα ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την καταδίκη της το 2014 για τη δολοφονία τριών ανδρών και την απόρριψη των πτωμάτων τους σε χαντάκια έξω από τον Πιτερμπόροου.

«Ο διάβολος μεταμφιεσμένος σε μια στοργική νοσοκόμα»

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης επί των ποινών, μίλησαν κάποιοι από τους γονείς των θυμάτων.

Η μητέρα των δίδυμων μωρών Ε και ΣΤ, που γεννήθηκαν τον Ιούλιο του 2015 (δολοφόνησε το μωρό Ε και αποπειράθηκε να σκοτώσει και το μωρό F) δήλωσε μιλώντας στο δικαστήριο: «Οι κόσμοι μας γκρεμίστηκαν όταν συναντήσαμε το διάβολο μεταμφιεσμένο σε μια στοργική νοσοκόμα».

Η μητέρα δήλωσε πως όταν η Λέτμπι ταυτοποιήθηκε ως ύποπτη, «νιώσαμε εξαπατημένοι και εντελώς συντετριμμένοι».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η νοσοκόμα γνώριζε ότι είχε κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς και όλο το «ταξίδι» μέχρι την απόκτηση των διδύμων τους. «Παρουσίαζε τον εαυτό της ως ευγενική, στοργική και λιγομίλητη. Τώρα ξέρω ότι όλα αυτά ήταν θέατρο.. δεν μπορώ να εμπιστευτώ κανέναν». Παράλληλα πρόσθεσε πως δεν θα αφήσει ποτέ το επιζών δίδυμο αγόρι της, που έχει ιδιαίτερες ανάγκες, μόνο του με κανέναν επαγγελματία υγείας, παρόλο που «λογικά ξέρω ότι κάθε νοσοκόμα δεν είναι σαν την Λέτμπι».

«Η κόρη μας είναι βαριά ανάπηρη λόγω της Λέτμπι» λένε γονείς

Πέρα από τα 7 θύματα της 33χρονης, η νοσοκόμα επιχείρησε να δολοφονήσει άλλα 6 νεογνά. Σε δήλωσή τους οι γονείς ενός εξ αυτών, το οποίο επιχείρησε να σκοτώσει τον Σεπτέμβριο του 2015, αναφέρουν πως η κόρη τους χρειάζεται διαρκώς φροντίδα και πως η μητέρα της κοιμάται μόνο δύο ώρες τη νύχτα.

Η κόρη τους είναι βαριά ανάπηρη ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Λέτμπι. Το παιδί είναι τυφλό, τρέφεται με σωληνάκι από το στόμα και έχει εγκεφαλική παράλυση και προοδευτική σκολίωση. Χρειάζεται επέμβαση στη σπονδυλική στήλη αλλά υπάρχει ανησυχία πως μπορεί να μην επιβιώσει από την επέμβαση.

Οι γονείς της λένε: «Κι αν ζήσει περισσότερο από εμάς; Ποιος θα τη φροντίσει τότε; Η κατάστασή της επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας… Βλέπουμε άλλες οικογένειες και τα παιδιά τους να ψαρεύουν… να παίζουν ποδόσφαιρο… κι άλλα πράγματα που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν θα κάνει ποτέ πιτζάμα πάρτι με φίλες, δεν θα πάει σχολείο, δεν θα έχει αγόρι, δεν θα παντρευτεί».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα