Υποβρύχιο Titan: Το χρονικό μιας ασύλληπτης τραγωδίας - Η έκρηξη που σκότωσε ακαριαία τους 5 επιβάτες

Υποβρύχιο Titan: Το χρονικό μιας ασύλληπτης τραγωδίας - Η έκρηξη που σκότωσε ακαριαία τους 5 επιβάτες

Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο στο θρίλερ της εξαφάνισης του υποβρυχίου Titan κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, με τη διαχειρίστρια εταιρεία του βαθυσκάφους να ανακοινώνει την Πέμπτη (22/6) ότι και οι πέντε επιβάτες είναι νεκροί, την 5η μέρα από όταν χάθηκε στον ωκεανό.

Το πεδίο των συντριμμιών ταιριάζει με μια εσωτερική κατάρρευση του σκάφους, δήλωσε ο υποναύαρχος John Mauger. Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννέα πλοία στο σημείο, καθώς η έρευνα για περισσότερες λεπτομέρειες συνεχίζεται.

Νωρίτερα, ένα μεγάλο πεδίο συντριμμιών που περιείχε πέντε μεγάλα κομμάτια του σκάφους εντοπίστηκε από ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV), που «σάρωνε» τον βυθό της θάλασσας κοντά στο σημείο ναυαγίου του Τιτανικού, 400 μίλια νότια του St John's, στη Νέα Γη.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια που εντόπισε νωρίτερα το ROV, ανήκουν στο τουριστικό βαθυσκάφος Titan. Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα του μοιραίου βαθυσκάφους, τα οποία εντοπίστηκαν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων (487 μέτρα) από το ναυάγιο του Τιτανικού, στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού. Ανάμεσά τους είναι ένα σύστημα προσθαλάσσωσης, ένα παράθυρο θύρας και ένα οπίσθιο κάλυμμα από το υποβρύχιο.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή εξέφρασε παράλληλα τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των επιβατών. «Εκ μέρους της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και ολόκληρης της ενοποιημένης διοίκησης, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες», δήλωσε ο αντιναύαρχος John Mauger σύμφωνα με το BBC. Μέσα στο επόμενο 24ώρο αναμένεται να αποστράτευση των μέσων που συνέδραμαν ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί το χρονικό της τραγωδίας.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς πότε σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσαν αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι δεν εντοπίστηκε τίποτα από τα ηχοεντοπιστικά συστήματα σόναρ που αναπτύχθηκαν στον ωκεανό τις τελευταίες ημέρες.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής είπε ότι δεν προγραμματίζονται μελλοντικές συνεντεύξεις Τύπου μετά την ανακοίνωση της σημερινής τραγικής είδησης για το Titan. Με αυτό, η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε.

Ακαριαίος θάνατος για τα 5 άτομα που επέβαιναν στο Titan
Ο θάνατός των πέντε ατόμων που επέβαιναν στο βαθυσκάφος φαίνεται πώς ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. «Η μόνη σωτήρια χάρη είναι ότι ο θάνατος θα ήταν άμεσος, κυριολεκτικά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι άνδρες δεν θα είχαν ιδέα τι συνέβαινε», δήλωσε στο Skynews, ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης που γνώριζε δύο από τους πέντε επιβαίνοντες.

«Οι επιβάτες του εξαφανισμένου υποβρυχίου Titan θα είχαν πεθάνει ακαριαία και δεν θα γνώριζαν καν ότι υπήρχε πρόβλημα εάν το σκάφος είχε εκραγεί», δήλωσε ο Dale Mole, πρώην γιατρός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο BBC.

«Ο θάνατος θα ήταν ακαριαίος», είπε στο BBC. Αν και αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν τραγικό, ο Mole είπε ότι το να κολλήσει μέσα στο σκάφος θα ήταν μια πολύ χειρότερη εναλλακτική για το πλήρωμα του Titan.

«Μπορείς να φανταστείς πώς θα ήταν... κάνει κρύο, το οξυγόνο σου τελειώνει. Αν δεν μπορούμε να τους έχουμε πίσω, αυτό είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο», πρόσθεσε.

Τα δυο τμήματα από τα συντρίμμια του Titan που εντοπίστηκαν
Δύο κομμάτια του υποβρυχίου Titan βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας για τους πέντε αγνοούμενους επιβαίνοντες κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού. Πρόκειται για το πλαίσιο προσγείωσης και το πίσω κάλυμμα του υποβρυχίου.

 
Ο David Mearns, ένας εμπειρογνώμονας διάσωσης επιβεβαίωσε ότι δύο κρίσιμα μέρη του υποβρυχίου έχουν εντοπιστεί, αλλά όχι ακόμη το κύτος. Ο Mearns ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα αντισυμβατικό υποβρύχιο, αυτό το πίσω κάλυμμα είναι το μυτερό άκρο του και το πλαίσιο προσγείωσης είναι το μικρό πλαίσιο πάνω στο οποίο φαίνεται να κάθεται».

«Ένα πεδίο συντριμμιών συνεπάγεται διάσπαση του υποβρυχίου… αυτό δείχνει πραγματικά ποιο είναι το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι μια καταστροφική αποτυχία και γενικά εσωτερική κατάρρευση», τόνισε ο ειδικός.

Το BBC έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράφημα όπου δείχνει ποια είναι αυτά τα δύο τμήματα του υποβρυχίου που βρέθηκαν από το καναδικό Horizon Arctric.

Ο Οδυσσέας (Odysseus) 6k είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) που μπορεί να βυθιστεί σε βάθη 6.000 μέτρων. Το όχημα, το οποίο λειτουργεί από την Pelagic Research Services με έδρα την Καλιφόρνια, είναι εξοπλισμένο με δύο υδραυλικούς βραχίονες.

Το ROV μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με ένα «ανυψωτικό εξάρτημα», αν και δεν έχει σχεδιαστεί για να σηκώνει τίποτα τόσο βαρύ όσο ο Τιτάνας των 21.000 λίβρες. Το PRS φέρεται να έστειλε το Odysseus μαζί με μια ομάδα προσωπικού για να το χειριστεί.

Ως «εύκολα μεταφερόμενο, εξαιρετικά ικανό και εξαιρετικά προσιτό», το Odysseus έχει μήκος 98 ίντσες, ύψος 88 ίντσες και βάρος 5.550 λίβρες. Διαθέτει τέσσερις προωθητήρες προς τα εμπρός και τρεις για κάθετη κίνηση. Το Odysseus διαθέτει κάμερα 4K και πολλές άλλες κάμερες και εργαλεία φωτισμού για παρακολούθηση και καταγραφή.

Το χρονικό της εξαφάνισης του βαθυσκάφους Titan
17 Ιουνίου

Το υποβρύχιο Titan αναχωρεί από το Σεντ Τζονς, στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, μεταφέροντας πέντε επιβάτες

18 Ιουνίου

8 π.μ. Το υποβρύχιο ξεκινά τη δίωρη κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος 3.810 μέτρων (12.500 πόδια)

9.45 π.μ. To Titan χάνει την επαφή με το σκάφος επιφανείας - η πρώτη ένδειξη οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος

15:00 μ.μ. Το υποβρύχιο δεν εμφανίζεται στην προγραμματισμένη ώρα επιφάνειας.

5.40 μ.μ. Το καναδικό ερευνητικό σκάφος Polar Prince ενημερώνει την ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την εξαφάνιση του υποβρυχίου.

19 Ιουνίου

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροπλάνα αρχίζουν να διεξάγουν μια τεράστια επιχείρηση έρευνας Σόναρ, ικανά να παρακολουθούν τον ήχο σε βάθη έως και περίπου 3.900 μέτρα (13.000 πόδια), ρίχνονται στον Ατλαντικό σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν οποιοδήποτε σημάδι του υποβρύχιου σκάφους που αγνοείται.

20 Ιουνίου

Οι οικογένειες των επιχειρηματιών Hamish Harding και Shahzada Dawood επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στο υποβρύχιο. Ο 19χρονος γιος του Dawood, Suleman, βρίσκεται επίσης στο σκάφος.

Η Γαλλία δεσμεύεται να στείλει στην περιοχή έρευνας το Atalante, ένα πλοίο εξοπλισμένο με βαθυσκάφος κατάδυσης

Τα καναδικά αεροσκάφη ανιχνεύουν ήχους για αρκετές ώρες. Δεν γίνεται καμία επίσημη ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αρχίζουν να μεταδίδουν την είδηση

21 Ιουνίου

Η αμερικανική ακτοφυλακή επιβεβαιώνει ότι ένα καναδικό αεροσκάφος P-3 εντόπισε υποβρύχιους ήχους ανά 30 λεπτά, αλλά προσθέτει ότι η έρευνα που προέκυψε βγήκε «αρνητική»

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Καναδική Ακτοφυλακή και η OceanGate Expeditions συγκροτούν ενιαία διοίκηση για την επίβλεψη των επιχειρήσεων έρευνας, ενώ το γαλλικό σκάφος Atalante αναμένεται να φτάσει αργότερα το βράδυ

Η αμερικανική ακτοφυλακή αναφέρει ότι η παροχή οξυγόνου στο υποβρύχιο θα εξαντληθεί σύντομα

22 Ιουνίου

Οι έρευνες συνεχίστηκαν ενώ έληξε η περίοδος που είχε εκτιμηθεί ότι θα τελείωνε το οξυγόνο. Το απόγευμα εντοπίστηκε πεδίο συντριμμιών υποβρυχίου κοντά στην περιοχή των ερευνών και λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τμήματα του Titan.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα