Έκρηξη διέλυσε το υποβρύχιο Τitan - Βρέθηκαν 5 μεγάλα συντρίμμια

Έκρηξη διέλυσε το υποβρύχιο Τitan - Βρέθηκαν 5 μεγάλα συντρίμμια

Τα συντρίμμια που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή έρευνας κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού προέρχονται από το εξαφανισμένο υποβρύχιο, επιβεβαίωσε η Αμερικανική Ακτοφυλακή, σε συνέντευξη Τύπου στη Βοστόνη.

Ένα τηλεχειριζόμενο όχημα από το Horizon Arctic ανακάλυψε την ουρά του υποβρυχίου περίπου 1.600 πόδια (487 μέτρα) από την πλώρη του Τιτανικού στον πυθμένα της θάλασσας, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τα συντρίμμια είναι «αποτέλεσμα μιας καταστροφικής απώλειας πίεσης στον θάλαμο», πρόσθεσε. Είναι σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν συντρίμμια του Τιτανικού, καθώς ο πυθμένας είναι λείος.

 Καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας, η Ακτοφυλακή είχε συσκευές ακρόασης στο νερό, αλλά δεν εντόπισε καταστροφικές βλάβες ή εκρήξεις.

O αντιναύαρχος John Mauger εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, τις οποίες ενημέρωσαν αμέσως μετά τα ευρήματα. 

Πρόκειται για μια πολύπλοκη υπόθεση και εργαζόμαστε για τις λεπτομέρειες στο χρονοδιάγραμμα της τραγωδίας, συνέχισε κατά την ενημέρωση.

 
Η ομάδα ήταν σε στενή επαφή με τους Βρετανούς και Γάλλους γενικούς πρόξενους ώστε να είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση.

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή δήλωσε στη συνέχεια ότι είναι «ευγνώμονες για την ταχεία κινητοποίηση εμπειρογνωμόνων στην υποθαλάσσια έρευνα και διάσωση» και «απίστευτα ευγνώμονες για αυτό το πλήρες φάσμα διεθνούς βοήθειας που έχει παρασχεθεί».

Οι έρευνες στο σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια συνεχίζονται.

 
Τα ROV λειτουργούν σε ένα περίπλοκο περιβάλλον στον πυθμένα της θάλασσας πάνω από δύο μίλια κάτω από την επιφάνεια.

Βρέθηκαν πέντε διαφορετικά κομμάτια
Ο Paul Hanken, ένας ειδικός, δήλωσε ότι οι διασώστες βρήκαν «πέντε διαφορετικά μεγάλα κομμάτια συντριμμιών που μας είπαν ότι ήταν τα συντρίμμια του Titan».

Ανάμεσά τους, μια κωνική μύτη, έξω από το κύτος πίεσης, και ένα μεγαλύτερο πεδίο συντριμμιών.

«Βρήκαμε το μπροστινό άκρο του κύτους πίεσης. Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι υπήρξε ένα καταστροφικό γεγονός. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να χαρτογραφήσουμε πλήρως αυτό που υπάρχει εκεί κάτω», πρόσθεσε.

Ο αντιναύαρχος John Mauger πρόσθεσε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση» μεταξύ των υποβρύχιων θορύβων που ανιχνεύθηκαν στην αποστολή έρευνας και διάσωσης και της τοποθεσίας στον πυθμένα της θάλασσας.

Αυτή ήταν μια «καταστροφική έκρηξη» του σκάφους που θα είχε «δημιουργήσει έναν σημαντικό ήχο εκεί κάτω που θα είχαν πάρει οι σημαδούρες του σόναρ», τόνισε.

Αυτό εξηγείται στο ότι υπήρχαν δύο κομμάτια συντριμμιών: το ένα περιείχε την κωνική μύτη από τιτάνιο, το άλλο το κομμάτι της ουράς του - υποδηλώνοντας ότι το σκάφος διαλύθηκε.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιος ήταν ο χρόνος της έκρηξης», είπε στους δημοσιογράφους ο αντιναύαρχος Mauger.

Ο αντιναύαρχος τόνισε ότι υπήρχαν εννέα σκάφη στο σημείο, καθώς και ιατρικό προσωπικό και άλλοι τεχνικοί.

«Θα αρχίσουμε να αποστρατεύουμε προσωπικό και σκάφη από το σημείο κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών. Αλλά θα συνεχίσουμε τις απομακρυσμένες επιχειρήσεις στον πυθμένα της θάλασσας», κατέληξε.

Άγνωστο ποιος θα ηγηθεί των ερευνών
Δεν είναι σαφές ποια υπηρεσία θα ηγηθεί της έρευνας καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια περιστατικά με ένα υποβρύχιο, αναφέρει αναλυτής του BBC.

Ο αντιναύαρχος είπε ότι είναι ιδιαίτερα περίπλοκο επειδή το περιστατικό έλαβε χώρα σε απομακρυσμένο μέρος του ωκεανού, στο οποίο συμμετείχαν άνθρωποι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Έχοντας, όμως, πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση μέχρι στιγμής, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ είναι πιθανό να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα