Τιτάνας: Δεν βρήκαμε ακόμα κάτι λέει η ακτοφυλακή παρά τους ήχους από την περιοχή των ερευνών

Τιτάνας: Δεν βρήκαμε ακόμα κάτι λέει η ακτοφυλακή παρά τους ήχους από την περιοχή των ερευνών

Δυστυχώς δεν έχουν αποτέλεσμα – τουλάχιστον μέχρι στιγμής –  οι έρευνες για το τουριστικό υποβρύχιο Τιτάνα, το οποίο εικάζεται ότι έχει εγκλωβιστεί στην περιοχή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Οι θόρυβοι που ακούστηκαν από τα βάθη του ωκεανού και οι οποίοι έδωσαν – για λίγο – ελπίδες  ότι μπορεί να προέρχονται από χτυπήματα  μέσα από τον Τιτάνα, δυστυχώς δεν βοήθησαν στην ανεύρεσή του.  
Σε αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αφού επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ήχους από χτυπήματα που καταγράφηκαν από την περιοχή που ερευνάται για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους με τους πέντε επιβαίνοντες, στη συνέχεια ενημέρωσε ότι υπήρξε ανακατεύθυνση των μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων που χρησιμοποιούνται. 

Δυστυχώς, όμως, η επιχείρηση για τον εντοπισμό της πηγής των ήχων μέχρι στιγμής είχε αρνητικά αποτελέσματα .

Καλά νέα μεν, αλλά…
Μιλώντας στο Sky News ο ειδικός σε υποβρύχιες επιχειρήσεις και συγγραφέας, Μάικ Γουέλαμ χαρακτήρισε, πάντως, «πραγματικά καλά νέα» την ανίχνευση των ήχων.

Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η συγκρότηση της ομάδας των ειδικών και του τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για μια αποτελεσματική επιχείρηση διάσωης «μπορεί να πάρει χρόνο».

«Ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας και αν οι πέντε άνθρωποι είναι ακόμα ζωντανοί, όπως δείχνουν οι ενδείξεις, πρέπει να τους βρουν» πρόσθεσε. 
Εξηγώντας, πάντως, τη δυσκολία της επιχείρησης ο Βρετανός ειδικός σημείωσε ότι «είναι σαν να έχεις ρίξει ένα κέρμα 50 πένες σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να προσπαθείς να το εντοπίσεις. Ο βυθός είναι τεράστιος. Τα βάθη είναι τεράστια»

Τα στοιχεία που πρώτο κατέγραψε ένα καναδικό αεροσκάφος Ρ-3 έχουν δοθεί στους ειδικούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάλυση και θα αξιοποιηθούν για τα επόμενα σχέδια, κατέληξε η ανακοίνωση της αμερικανικής ακτοφυλακής.

Aπομένουν λίγες ώρες…
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την εκτίμηση από την αμερικανική ακτοφυλακή το βράδυ της Τρίτης ότι απομένουν 40 ώρες οξυγόνου για τους πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος, ποσότητα που έχει πλέον μειωθεί με τις αρχικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το οξυγόνο θα είναι διαθέσιμο μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. 
Παρότι έχουν ερευνηθεί πάνω από 76.000 εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια, απόσταση μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέκτικατ και ακόμα δεν έχει βρεθεί ίχνος του υποβρυχίου, συνεργάτης του Βρετανού δισεκατομμυριουχου Χάμις Χάρντινγκ που βρίσκεται μέσα στο Titan δήλωσε πως «από τη στιγμή δεν ακούσαμε άσχημα νέα — δεν βρήκαν συντρίμμια, το βυθόμετρο δεν πήρε κανένα είδος θορύβου σύνθλιψης ή έκρηξης, υπάρχει σίγουρα ελπίδα ότι το πλήρωμα είναι ζωντανό».

Το υποβρύχιο
Το Titan είναι ένα από τα μοναδικά ιδιόκτητα επανδρωμένα υποβρύχια στον κόσμο, ενώ κατασκευάστηκε από την εταιρεία “OceanGate” για να επιτρέπει στους τουρίστες να επισκεφθούν το ναυάγιο του Τιτανικού.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ζυγίζει περίπου 23.000 λίβρες (10.432 κιλά) και έχει σκελετό από ανθρακονήματα πάχους πέντε ιντσών (13 εκατοστά) για αεροδιαστημικό πρότυπο, ενισχυμένο με δύο θολωτά καπάκια από τιτάνιο.

Είναι ικανό να φτάσει σε βάθος έως και 4.000 μέτρα (13.123 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πολύ περισσότερο από το πιο βαθύ καταδυτικό υποβρύχιο των ΗΠΑ -το USS Dolphin- που κάποτε έφτανε τα 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα