Πράσινο φως από τον Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πράσινο φως από τον Ερντογάν για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει το "πράσινο φως" από την πλευρά της Τουρκίας για να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του.

«Αποφασίσαμε το κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντησή του με τον Σάουλι Νιινίστo στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε ότι το Ελσίνκι εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Άγκυρα και έδωσε εντολή προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Η εξέλιξη ήρθε 10 μήνες μετά το αρχικό αίτημα της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της κουρδικής τρομοκρατίας στη χώρα της Σκανδιναβίας.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος καλωσόρισε την απόφαση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση, για όλη τη Φινλανδία, κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

Να σημειωθεί πως η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα που έκαναν πέρσι Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «αργότερα» χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα “ναι”», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του. «Για το ζήτημα της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει στη μεταγενέστερη ημερομηνία», είπε.

πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα