Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων στο Αιγαίο

Με παραβιάσεις του εναέριου χώρου, υπερπτήσεις και παράνομες Νavtex η Αγκυρα συνεχίζει να συντηρεί το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κλίμα έντασης καταγράφεται και στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον εξ αιτίας της πιθανής ενίσχυσης του τουρκικού οπλοστασίου με μια ακόμη συστοιχία ρωσικών πυραύλων S-400.
Η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις και αμφισβητήσεις ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και την Τετάρτη.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια ενώ τουρκικά μαχητικά την ίδια μέρα σημείωσαν 45 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Παράλληλα με αφορμή τουρκονατοϊκή άσκηση νοτίως της Ρόδου και του Καστελορίζου, η Άγκυρα αρνήθηκε να υποβάλλει σχέδια πτήσεως για τα μαχητικά της που θα έμπαιναν στο FIR Αθηνών ενώ αμφισβήτησε και πάλι το εύρος του Ελληνικού Εναέριου Χώρου.

Στην θάλασσα επιχειρώντας να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία στην ίδια περιοχή για την ίδια άσκηση εξέδωσε παράνομη NAVTEX.

Ράπισμα για την Τουρκία ωστόσο ήρθε τόσο από τον εκπρόσωπο του State department για την υπόθεση που σχετίζεται με αναφορές πως η Άγκυρα εξετάζει περαιτέρω αγορές S-400, όσο και από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη αστραπή στην Αλεξανδρούπολη.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενεντεζ, γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στον Αύγουστο τουρκικά μαχητικά έχουν σημειώσει ήδη 387 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έχουν προβεί σε 6 υπερπτήσεις ενώ σε 16 περιπτώσεις ενεπλάκησαν με τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα