Καναδάς: Σεξουαλικό έγκλημα η μη χρήση προφυλακτικού από σήμερα

Καναδάς: Σεξουαλικό έγκλημα η μη χρήση προφυλακτικού από σήμερα

Εγκληματική ενέργεια θα θεωρείται από εδώ και πέρα η αθέτηση της υπόσχεσης για χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ, χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεση του συντρόφου, όπως έκρινε και το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ένας άνδρας από τη Βρετανική Κολούμπια παραπέμπεται εκ νέου σε δίκη, για σεξουαλική επίθεση. Παράλληλα, η απόφαση δημιουργεί νομικό προηγούμενο στον Καναδά, αποσαφηνίζοντας περαιτέρω τη νομοθεσία για τη σεξουαλική συναίνεση.

«Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν είναι τόσο σαφές ότι όταν κάποιος έχει συμφωνήσει να κάνει σεξ με προφυλακτικό και το αφαιρεί χωρίς συναίνεση, αυτό συνιστά σεξουαλική επίθεση ή βιασμό» λέει στους New York Times η Λιζ Γκότελ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και ειδική σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική συναίνεση και την καναδική νομοθεσία.

«Το δικαστήριο λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτή την περίσταση. Δεν έχει σημασία εάν η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού έγινε φανερά ή δόλια» προσθέτει.

 Η επίμαχη υπόθεση
Η υπόθεση αφορά δύο ανθρώπους που επικοινωνούσαν διαδικτυακά το 2017 και αργότερα συναντήθηκαν για να κάνουν σεξ. Η γυναίκα είχε δηλώσει τη συμφωνία της με τη χρήση προφυλακτικού.

Κατά τη διάρκεια μίας εκ των δύο σεξουαλικών συνευρέσεων, ο κατηγορούμενος δεν χρησιμοποίησε προφυλακτικό, εν αγνοία της γυναίκας, η οποία αργότερα έλαβε προληπτική θεραπεία για τον HIV.

Ο άνδρας, ο Ρος ΜακΚένζι Κιρκπάτρικ, κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση. Όμως, το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση, δεχόμενο το επιχείρημα του Κιρκπάτρικ ότι η ενάγουσα είχε συναινέσει στη σεξουαλική σχέση, παρότι ο άνδρας δεν έκανε χρήση προφυλακτικού. Το εφετείο της Βρετανικής Κολούμπια αναίρεσε την απόφαση και διέταξε να γίνει νέα δίκη και ο Κιρκπάτρικ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά.

«Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό είναι θεμελιωδώς και ποιοτικά διαφορετική σωματική πράξη από τη σεξουαλική επαφή με προφυλακτικό», επισημαίνει η απόφαση που εγκρίθηκε με ψήφους 5-4. «Η χρήση προφυλακτικού δεν μπορεί να είναι άσχετη, δευτερεύουσα ή τυχαία όταν η καταγγέλλουσα έχει ρητά εξαρτήσει τη συναίνεσή της από αυτή», αναφέρει ακόμη η απόφαση.

Ο δικηγόρος του Κιρκπάτρικ σχολίασε ότι η νέα ερμηνεία του ποινικού κώδικα θα αλλάξει δραστικά τους κανόνες για τη σεξουαλική συναίνεση, καθιστώντας την σχεδόν μια δεσμευτική σύμβαση που θα πρέπει να υπογραφεί προκαταβολικά.

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η αντίσταση στη χρήση προφυλακτικού έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη την τελευταία δεκαετία. Σημαντικός αριθμός ανδρών και γυναικών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες αναφέρουν ότι σύντροφοί τους έχουν αφαιρέσει το προφυλακτικό, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Η πρακτική αυτή, γνωστή ως «stealthing», έχει γίνει τόσο διαδεδομένη που κάποια πανεπιστήμια στον Καναδά την έχουν ενσωματώσει στις πολιτικές τους για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα