Έτοιμα να αποπλεύσουν 17 πλοία με ουκρανικά σιτηρά - Στο λιμάνι της Οδησσού ο Ζελένσκι

Έτοιμα να αποπλεύσουν 17 πλοία με ουκρανικά σιτηρά - Στο λιμάνι της Οδησσού ο Ζελένσκι

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Ζελένσκι επισκέφτηκε λιμάνι της Οδησσού, απ’ όπου αναμένεται να αποπλεύσει το πρώτο πλοίο με σιτηρά, μετά τη συμφωνία Κιέβου και Μόσχας.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέφθηκε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας (Παρασκευή 29 Ιουλίου), μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για τα πλοία για εξαγωγή σιτηρών που έχουν παγιδευτεί στη χώρα από την έναρξη του πολέμου, εδώ και πέντε μήνες.

Ταυτόχρονα με την επίσκεψή του σε λιμάνι στην περιοχή της Οδησσού, εθεάθησαν εργάτες να προετοιμάζουν τερματικούς σταθμούς φόρτωσης για εξαγωγές σιτηρών, στις οποίες βασίζονται εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που ζουν υπό το φάσμα της πείνας.
 
«Θέλουμε η Ουκρανία να εγγυηθεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια»
«Είναι το πρώτο πλοίο που φορτώνεται από την αρχή του πολέμου», είπε ο Ζελένσκι.
Δήλωσε ακόμη ότι η εξαγωγή σιτηρών θα ξεκινήσει με την αναχώρηση πολλών πλοίων, που φορτώθηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια μετά τη ρωσική εισβολή.
«Η πλευρά μας είναι πλήρως προετοιμασμένη. Στείλαμε όλα τα σήματα στους εταίρους μας — τον ΟΗΕ και την Τουρκία, και ο στρατός μας εγγυάται την ασφάλεια», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό για εμάς η Ουκρανία να παραμείνει ο εγγυητής της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας».
Οι επισκέψεις στα λιμάνια αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ουκρανίας για να δείξει στον κόσμο ότι είναι σχεδόν έτοιμη να εξάγει ξανά εκατομμύρια τόνους σιτηρών στον κόσμο μετά τη σημαντική συμφωνία της περασμένης εβδομάδας.
Η πολυπλοκότητα της συμφωνίας και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των ναυτιλιακών πληρωμάτων οδήγησαν τη συμφωνία σε ένα αργό, προσεκτικό ξεκίνημα. Έχει περάσει μια εβδομάδα από την υπογραφή της, ωστόσο κανένα φορτίο με σιτάρι δεν έχει φύγει ακόμη από τα λιμάνια. Παράλληλα, οι αντιμαχόμενες πλευρές αντιμετωπίζουν ένα ρολόι που μετρά πιεστικά τον χρόνο, καθώς η συμφωνία έχει ισχύ μόνο για 120 ημέρες.
 
Η επίσκεψη Ζελένσκι έρχεται μια εβδομάδα αφότου ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Μόσχας στη συμφωνία που υπεγράφη λίγες μόνο ώρες νωρίτερα. Οι πλευρές συμφώνησαν να διευκολύνουν την αποστολή ουκρανικού σιταριού και άλλων σιτηρών από τις διαδρομές της Μαύρης Θάλασσας που μπλοκάρονται τους πέντε μήνες του πολέμου, καθώς και λιπασμάτων και τροφίμων από τη Ρωσία.

Στο πεδίο των μαχών, Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για το βομβαρδισμό φυλακής με Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, στο Ντονιέτσκ, με τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα