Ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη - Η Ρωσία κόβει τη ροή και στην Λετονία

Ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη -  Η Ρωσία κόβει τη ροή και στην Λετονία

Νέο επεισόδιο στο θρίλερ με το ρωσικό αέριο, καθώς η Ρωσία έβαλε στη μαύρη λίστα την Λετονία, διακόπτοντας πλήρως τη ροή προς τη χώρα. Η Μόσχα συνεχίζει να επικαλείται τεχνικούς λόγους και να στέλνει αέριο με το σταγονόμετρο στην Ευρώπη, με τα κράτη - μέλη να τρέχουν να μειώσουν την κατανάλωση ενόψει χειμώνα.

Η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί άμεσα τη Δύση με αιχμή το φυσικό αέριο. Ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε να τροφοδοτεί τη γειτονική Λετονία με αέριο, κατηγορώντας την για παραβίαση όρων αναφορικά με την παραλαβή αερίου.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις παροχές αερίου προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, που αρνήθηκαν να πληρώσουν για το αέριο με τον τρόπο που ορίζει διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος διακανονισμού των συναλλαγών. Η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις αερίου στην Shell Energy Europe στη Γερμανία.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Gazprom δεν διευκρίνισε ποιους όρους θεωρεί ότι παραβίασε η Λετονία. Χθες, η λετονική ενεργειακή εταιρία Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί σε ρούβλια, όπως απαιτείται στις συναλλαγές με την Gazprom. Παράλληλα, η Gazprom κατηγόρησε τη Siemens Energy ότι δεν επισκεύασε πλήρως την τουρμπίνα για τον αγωγό Nord Stream 1.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτικές πηγές και τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο Βερολίνο συσκότισαν τα μνημεία και οι δημόσιες πισίνες δεν θα είναι πλέον θερμαινόμενες.

Στη Μαδρίτη ο Πέδρο Σάντσεθ χωρίς γραβάτα, προέτρεψε τους άντρες να την αποφεύγουν για να μη ζεσταίνονται και να εξοικονομούν ενέργεια.

Στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με βασικό θέμα την αύξηση προσφοράς σαουδαραβικού πετρελαίου ώστε να πέσουν οι τιμές.

Κομισιόν: Η Ευρώπη θα επιβιώσει από την ενεργειακή κρίση τον χειμώνα

Η Ευρώπη θα επιβιώσει σίγουρα από την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση το χειμώνα, ακόμη και εάν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει απότομα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, είπε σε συνέντευξη στην Deutsche Welle, η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Η Σίμσον ανέφερε ότι ήδη από την αρχή της χρονιάς, η Ευρώπη έχει αρχίσει τις απαραίτητες προετοιμασίες και ότι έχει έρθει σε επαφή με άλλους «αξιόπιστους» προμηθευτές, όπως είπε και συνεπώς αυτός ο χειμώνας θα βγει με ασφάλεια.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ, οι οποίες είπε έχουν τριπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Τόνισε επίσης ότι, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κράτη ήδη αποθηκεύουν φυσικό αέριο, είναι πιθανό να μην ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που θα αναγκάσει τα κράτη σε υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης του φυσικού αερίου.

Παρόλα αυτά, η Επίτροπος επεσήμανε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να ξεκινήσει από τώρα καθώς αυτό θα μας βοηθήσει να βγάλουμε τον χειμώνα με μικρότερη οικονομική απώλεια και με λιγότερο οδυνηρές συνέπειες για τη βιομηχανία μας από εκείνες που θα είχαμε εάν δεν κάναμε τίποτα τώρα και ξαφνικά τον χειμώνα η Ρωσία αποφάσιζε να κόψει το φυσικό αέριο.

Τέλος αυτό που επανέλαβε πολλές φορές είναι ότι τα νοικοκυριά θεωρούνται ‘προστατευόμενοι καταναλωτές’ και ότι θα έχουν θέρμανση ακόμη και στο χείριστο σενάριο.

Η Σίμσον, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε, κατεβάζοντας λίγο τον θερμοστάτη, για παράδειγμα.

Με πληροφορίες από Ertnews.gr, και Mega

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα