Bρετανία: Αποζημίωση ύψους 120.000 λιρών για θάνατο από το εμβόλιο κορονοϊού - Η πρώτη της πανδημίας

Μια γυναίκα που έχασε τον σύντροφό της μετά τον εμβολιασμό του με AstraZeneca έγινε το πρώτο άτομο που έλαβε αποζημίωση για θάνατο από εμβόλιο Covid. Είναι η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας στη Βρετανία που θα καταβληθεί αποζημίωση για παρενέργειες του εμβολίου, σε μία υπόθεση που αποκτάει διαστάσεις.

Όπως παρουσιάζει άρθρο στο newsbomb.gr ο αρραβωνιαστικός της Βίκι Σπιτ, ο πρώην τραγουδιστής της ροκ, Zion, 48 ετών, από το Alston της Cumbria, αρρώστησε οκτώ ημέρες μετά τον εμβολιασμό του και πέθανε τον Μάιο του 2021. Της απονεμήθηκε το μέγιστο ποσό των 120.000 λιρών, αλλά η ίδια λέει ότι δεν ήταν αρκετό. «Νομίζω ότι είναι αηδιαστικό το γεγονός ότι οι χήρες και οι τραυματίες χρειάστηκε να αγωνιστούν επί ένα χρόνο για να λάβουν αυτή τη στήριξη, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα», είπε, καταγγέλλοντας τις περιπέτειές της με τη γραφειοκρατία

Η 38χρονη είπε ότι είχε χρέη αφού έχασε τα κέρδη του μουσικού και θα έπρεπε να είχε λάβει περίπου 180.000 λίρες. Η κα Σπιτείπε επίσης ότι έπρεπε να περιμένει πολύ καιρό για την αποζημίωση στο πλαίσιο της ανάλογης πράξης (Vaccine Damage Payment Scheme 1979) και το ποσό δεν ανταποκρίνεται στην άνοδο τον πληθωρισμό από τότε που δημιουργήθηκε το σύστημα. Οι αποζημιώσεις για βλάβες από εμβόλια είναι διαθέσιμες σε οποιονδήποτε έχει μείνει ανάπηρος ως αποτέλεσμα εμβολιασμού και οι άνθρωποι μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό κάποιου που έχει πεθάνει.

Η Βίκι Σπιτ πιστεύει ότι ο Zion μπορεί να ζούσε αν είχε λάβει θεραπεία νωρίτερα. Η ίδια κάλεσε ασθενοφόρο για τον σύντροφό της, όταν άρχισε να υποφέρει από «φρικτούς» πονοκεφάλους στις 13 Μαΐου πέρυσι, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο Royal Victoria του Newcastle έξι ημέρες αργότερα.

Το πιστοποιητικό θανάτου του επιβεβαίωσε ότι πέθανε λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο. Ωστόσο, η Αρχή Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του βρετανικού ΕΣΥ, οι διαχειριστές του συστήματος αποζημίωσης με έδρα το Νιούκαστλ, της έδωσαν το ποσό στις 17 Ιουνίου του τρέχοντος έτους Η κα Σπιτ καλεί τώρα την κυβέρνηση να αυξήσει τη μέγιστη πληρωμή για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την απώλεια κερδών που θα είχε ένα άτομο στα 40 του πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λέει οτι ο γάμος τους ακυρώθηκε τρεις φορές λόω κορονοϊού το 2020 και επρόκειτο να γίνει στις 28 Οκτωβρίου του 2021, αλλά δεν έγινε. "Στις 5 Μαίου ο Zion έκανε το εμβόλιο της ΑΖ που η κυβέρνησή σας μας είπε οτι είναι ασφαλές και σωστό να γίνει. Δύο εβδομάδες μετά, πέθανε"

«Είμαι ακόμα συντετριμμένη από την ξαφνική απώλεια του εδώ και 21 χρόνια συντρόφου μου, και παράλληλα με αυτό το συναισθηματικό τραύμα, αντιμετώπισα και οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της απώλειας της συνεισφοράς του στα οικονομικά του νοικοκυριού. Δεν υπάρχει η κατάλληλη οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να στηρίξει όσους έχασαν την οικογένειά τους από το εμβόλιο».

Είπε επίσης ότι η αποζημίωση δεν έλαβε υπόψη τον σπειροειδή πληθωρισμό. Η Σπιτ η οποία διευκρινίζει ότι δεν τάσσεται κατά των εμβολίων, είπε ότι το ιατρικό προσωπικό θεώρησε ότι ο Zion έπασχε από ημικρανία όταν κλήθηκε στο σπίτι τους.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης πέθανε έξι ημέρες αργότερα από εγκεφαλική αιμορραγία. Στο πιστοποιητικό θανάτου του καταγράφονται «μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες που προκλήθηκαν από αιμορραγία», η αιτία της οποίας ήταν επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορoνοϊό.

Είπε ότι ο Zion ήταν σε καλή φόρμα και υγιής και θα είχε καλές πιθανότητες επιβίωσης αν είχε λάβει θεραπεία νωρίτερα. Δώρισε το συκώτι και τα νεφρά του κα βοήθησε να σωθούν οι ζωές τριών ανθρώπων.

Ο James Bell, συνεργάτης ιατρικής αμέλειας στο Hodge Jones and Allen, είπε: «Ενώ χαίρομαι που η Βίκι μπόρεσε να λάβει κάποια αποζημίωση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως αποτέλεσμα του θανάτου του Zion, το σχέδιο απλώς δεν είναι κατάλληλο για τον σκοπό του.

Όχι μόνο η διαδικασία αίτησης ήταν μακρά και αναποτελεσματική, αλλά η αποζημίωση που έλαβε δεν αντικατοπτρίζει και δεν αποκαθιστά πλήρως τον οικονομικό αντίκτυπο του θανάτου του αρραβωνιαστικού της».

Σημειώνεται, ότι πάνω από 1300 άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στους υπευθύνους του Προγράμματος αποζημίωσης μιλώντας για παρενέργειες από τον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό. Υπολογίζεται ότι 81 θάνατοι στη Βρετανία σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα