Σύνοδος Κορυφής: Τι αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες – Το παρασκήνιο και ο πραγματικός νικητής

Σύνοδος Κορυφής: Τι αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες – Το παρασκήνιο και ο πραγματικός νικητής

Με έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να δείξουν πως βγήκε λευκός καπνός και κατέληξαν σε συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο στην Ρωσία

Αλλά η δουλειά που έγινε είναι μισή και η πραγματικότητα είναι πως η ΕΕ γι άλλη μια φορά στα δύσκολα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr ο αναλυτής του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ, γράφει ότι τώρα πρέπει να αναμένουμε από την πλευρά του Πούτιν, να σταλεί το εξής μήνυμα στους Ευρωπαίους: «Ετοιμαστείτε για περισσότερο οικονομικό πόνο λόγω αυτού του εμπάργκο. Κι ας δούμε πόσο θα αντέξετε να υποστηρίζετε την Ουκρανία».

Το Κρεμλίνο γνωρίζει τις διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ και είναι βέβαιο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα προσπαθήσει να τις κάνει ακόμα πιο έντονες.

Τι συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής για να μπλοκάρουν πάνω από τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, που γίνονται μέσω θαλάσσης. 

Όμως θα παραμείνουν ανοιχτοί οι χερσαίοι αγωγοί που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο στην Ουγγαρία, την Τσεχία και την Σλοβακία. Αυτός ο «αστερίσκος» στο ευρωπαϊκό εμπάργκο ήταν αποτέλεσμα της πεισματικής άρνησης της να δεχτεί το πακέτο των κυρώσεων, επικαλούμενη την σχεδόν απόλυτη εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει ότι θα κοπεί μία τεράστια πηγή εσόδων για τον Πούτιν, που χρησιμοποιούσε τα χρήματα από το πετρέλαιο για να τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του.

Η Ρωσία μέχρι σήμερα προμήθευε στην ΕΕ το 27% του πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι Ευρωπαίοι, εξασφαλίζοντας έσοδα ύψους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Εκτός από το μερικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν επίσης:

να αποκλείσουν την μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, την Sberbank, από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift,
να επιβάλουν κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται «υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».
να απαγορεύσουν άλλους τρεις κρατικούς ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην ΕΕ,
να δουν σε επόμενο χρόνο το θέμα της απαγόρευσης  εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Πάντως ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, έσπευσε να επισημάνει ότι «το φυσικό αέριο δεν μπορεί να είναι μέρος του επόμενου γύρου κυρώσεων». Άρα, επί της ουσίας το επόμενο, έβδομο πακέτο κυρώσεων, υπονομεύεται πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση.

Το παρασκήνιο της Συνόδου
Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας για να λύσουν τις διαφορές τους, έχοντας απέναντι τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου η χώρα εισάγει το 65% του πετρελαίου που χρειάζεται από την Ρωσία.

Είχαν προηγηθεί εβδομάδες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που δεν οδηγούσαν πουθενά και έτσι ο Σαρλ Μισέλ αισθάνθηκε ευτυχής που τουλάχιστον μπόρεσε να ανακοινώσει μία συμφωνία «με προσωρινή εξαίρεση του πετρελαίου που έρχεται στην ΕΕ μέσω χερσαίων αγωγών» –όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει αυτή την εξαίρεση «το ταχύτερο δυνατό», διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μόνο που στην γλώσσα των Βρυξελλών το «ταχύτερο δυνατό» έχει διάρκεια μηνών.

Οι άμεσες επιπτώσεις του εμπάργκο
Αυτό που κατάφεραν άμεσα οι ευρωπαίοι ηγέτες με το εμπάργκο είναι να σκαρφαλώσει κι άλλο η τιμή του αργού πετρελαίου.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έφτασε στα 122 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Κάτι που αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές, που σε περίοδο θερινών διακοπών θα πληρώνουν «χρυσή» την βενζίνη…

Ο πραγματικός νικητής της Συνόδου Κορυφής
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν μίλησε για συμφωνία- θρίαμβο για την χώρα του και διαβεβαίωσε τους Ούγγρους ότι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι καθώς δεν θα πληρώσουν τα καύσιμα τόσο ακριβά όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

«Πετύχαμε να κατατροπώσουμε την πρόταση που αν περνούσε θα απαγόρευσε στην Ουγγαρία να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο», δήλωσε ο Βίκτορ Όρμπαν.

«Δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε να λειτουργεί η ουγγρική οικονομία με πιο ακριβό πετρέλαιο.. αυτό θα ήταν σαν ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», πρόσθεσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Μαζί με την Ουγγαρία του Όρμπαν επωφελούνται η Σλοβακία και η Τσεχία, που προμηθεύονται το αργό πετρέλαιο από χερσαίους αγωγούς. Όπως έγινε γνωστό από ευρωπαίο αξιωματούχο η Τσεχική Δημοκρατία πήρε εξαίρεση 18 μηνών από την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, η οποία με κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί, μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ παραδέχτηκε πως «αυτός ο δίκαιος συμβιβασμός ήταν… το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε»…

Ο Λετονός πρωθυπουργός Κριστγιάνις Κάρινς δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της συνόδου ήταν να παραμείνει ενωμένη η ΕΕ, παρότι έγινε σαφής υποχώρηση στα αιτήματα της Ουγγαρίας. «Το σημαντικό νέο είναι ότι η ΕΕ εξακολουθεί να είναι ενωμένη στον στόχο της, που είναι να σταματήσει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Λετονός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα