Ουκρανία: Για την ύστατη μάχη ετοιμάζονται στη Μαριούπολη – Καταγγελίες για χρήση χημικών από τους Ρώσους

Ουκρανία: Για την ύστατη μάχη ετοιμάζονται στη Μαριούπολη – Καταγγελίες για χρήση χημικών από τους Ρώσους

Στη Μαριούπολη φαίνεται πως θα δοθεί η μητέρα των μαχών, την ώρα που οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι έκαναν χρήση χημικών όπλων μέσα στην πόλη. Πάντως, οι ΗΠΑ δηλώνουν ενήμερες για τον ισχυρισμό των Ουκρανών, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν εάν πράγματι χρησιμοποιήθηκαν χημικά.

Ντοκουμέντα από τα συντρίμμια του θεάτρου στη Μαριούπολη
Νέες εικόνες από τα συντρίμμια του θεάτρου στη Μαριούπολη που είδαν το φως της δημοσιότητας κόβουν την ανάσα. Το πάλαι ποτέ στολίδι της πόλης έχει μείνει μόνο με τα θεμέλια. Στη θέση του έχει μείνει μόνο ένα σημείο πόνου.

Στις 16 Μαρτίου οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι πολίτες.

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση, από τους 1.300 συνολικά που πιστεύεται ότι βρίσκονταν στο κτίριο.

Την ίδια στιγμή η ζωή συνεχίζεται μέσα στα χαλάσματα.

Δραματικές ώρες στην πολιορκημένη από τους Ρώσους Μαριούπολη
Άνθρωποι σε απόγνωση από τις κακουχίες του πολέμου με το βλέμμα κενό μένουν με τις ώρες στις ατέλειωτες ουρές για να πάρουν τα απαραίτητα.

Το πιο πολύτιμο αλλά δυσεύρετο αγαθό είναι πλέον το νερό για να βρουν και να γεμίσουν τα μπουκάλια.

Καταγγελίες Ουκρανών για χρήση χημικών από τις ρωσικές δυνάμεις
Στην πολιορκημένη Μαριούπολη οι ουκρανικές δυνάμεις που ακόμα αντιστέκονται καταγγέλλουν ότι οι Ρώσοι έκαναν χρήση χημικών. Οι αναφορές αυτές δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από ανεξάρτητες πηγές.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο νυχτερινό διάγγελμά του είπε ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα και κάλεσε τη Δύση να επιβάλλει τις κατάλληλες κυρώσεις, που θα αποτρέψουν τη Ρωσία από το να καταφύγει σε χρήση όπλων μαζικής καταστροφής.

Πληροφορίες φέρουν τη Ρωσία να χρησιμοποίησε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου, ωστόσο δεν μπορεί να τις επιβεβαιώσει.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, μετέδωσε ότι οι Ρώσοι εισβολείς έριξαν μία δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης, η οποία έπεσε από drone.

Ντονμπάς: Μεγάλη ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται στην περιοχή
Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο Telegram και φαίνεται να έχει επιβεβαιώσει το CNN αποτυπώνουν μια μεγάλη ρωσική φάλαγγα να κατευθύνεται στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι, μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων είναι εν κινήσει κοντά στο Ματφέεφ Κουργκάν, έναν οικισμό στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας.

Η φάλαγγα έχει κατεύθυνση προς τα βορειοδυτικά, προς την περιοχή του Ντονμπάς.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια ρωσική επίθεση στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας «έχει ήδη ξεκινήσει», προειδοποιώντας ότι η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει δυνάμεις στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του στην εθνική τηλεόραση, ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε: «Κατά την άποψή μου, αυτή η μεγάλη επίθεση (σ.σ. στα ανατολικά) έχει ήδη ξεκινήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η 24η Φεβρουαρίου, όταν άρχισαν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές και εκρήξεις και είπαμε: «Ο πόλεμος άρχισε». Η μεγάλη επίθεση de facto έχει ήδη ξεκινήσει».

Ουκρανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τις τελευταίες ημέρες παρατήρησαν μια αναδιάταξη των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς μετά από σημαντικές αποτυχίες για τη Μόσχα στην προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου.

«Ναι, δεν υπάρχουν ακόμη μεγάλες μάχες που συζητούνται τόσο πολύ τις τελευταίες ημέρες. Αλλά σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Ντενισένκο.


 
 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα