Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί πληρώνουν τις αδύναμες κυρώσεις κατά της Μόσχας με τη ζωή τους

Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί πληρώνουν τις αδύναμες κυρώσεις κατά της Μόσχας με τη ζωή τους

Νέο μήνυμα απήθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  το βράδυ της Δευτέρας,  μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Η Ουκρανία δεν συμφωνεί με τις παθητικές κυρώσεις κατά της Ρωσία. Δεν θα έπρεπε να αναστέλλονται πακέτα κυρώσεων και (η Δύση) να λέει πως θα απαντήσει σε περίπτωση που κάνουν κάτι τα ρωσικά στρατεύματα».

Από πέρυσι η χώρα ζητούσε προληπτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για να αποτραπεί η εισβολή, ωστόσο δεν έγινε τίποτα.

«Υπάρχουν πολλές προειδοποιήσεις ότι οι κυρώσεις θα γίνουν αυστηρότερες, όπως το εμπάργκο στην προμήθεια ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό»

«Πώς κατέληξαν τα πράγματα. Να περιμένουμε χημικά όπλα. Εμείς οι ζωντανοί να περιμένουμε. Δεν αξίζουν όλα όσα έχει κάνει ήδη ο ρωσικός στρατός ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο;»

«Εάν τα πακέτα κυρώσεων είναι αδύναμα ή δεν λειτουργούν αρκετά, δημιουργείται μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση στη ρωσική ηγεσία ότι μπορούν να συνεχίσουν με αυτά που κάνουν. Και οι Ουκρανοί το πληρώνουν με τη ζωή τους. Χιλιάδες ζωές».

Παράλληλα, ζήτησε για ακόμη μια φορά όπλα, λέγοντας πως οι χώρες της Δύσης πρέπει να «ενεργήσουν με θάρρος».

«Οι Ουκρανοί δεν πρέπει να πεθάνουν επειδή κάποιος δεν μπορεί να βρει αρκετό θάρρος να παραδώσει τα απαραίτητα όπλα στην Ουκρανία. Ο φόβος σε κάνει πάντα συνένοχο.

Εάν κάποιος φοβάται τη Ρωσία, εάν φοβάται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που είναι σημαντικές για εμάς, για να πάρουμε αεροπλάνα, τανκς, απαραίτητο πυροβολικό, οβίδες, καθιστά αυτούς τους ανθρώπους υπεύθυνους για την καταστροφή που δημιούργησαν οι Ρώσοι στις πόλεις μας.

Γιατί αν μπορούσες να βοηθήσεις, έπρεπε να βοηθήσεις».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα