Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν συζητά σοβαρά για ειρήνη, απλώς εμπαίζει τη Δύση

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν συζητά σοβαρά για ειρήνη, απλώς εμπαίζει τη Δύση

Η Ρωσία δεν συζητά πραγματικά και σοβαρά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τόνισε σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι σύμφωνα με το capital.gr, ανέφερε ότι στόχος των ειρηνευτικών συνομιλιών είναι να παγιδευτεί η Δύση ώστε να πιστέψει ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω κυρώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν.

“Χρησιμοποιούν συστηματικά αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποσπούν την προσοχή από όσα γίνονται στο πεδίο της μάχης”, πρόσθεσε.

“Δεν γίνεται να αναζητάς λύση ειρήνευσης και την ίδια ώρα να βομβαρδίζεις πόλεις σε μεγάλη κλίμακα”, τόνισε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος.

Wall Street Journal: Το plan B του Πούτιν στην Ουκρανία και οι σταλινικές τακτικές

 Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ «βλέπουν» ότι το Κρεμλίνο στρέφεται σε μια νέα στρατηγική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Πούτιν ωθείται στο να αναπροσαρμόσει την αρχική στρατηγική του, η οποία περιελάμβανε την κατάληψη του Κιέβου εντώς ολίγων ημερών, βλέποντας τα σχέδια του να καταρρέουν μετά τη λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών. 

Όπως αναφέρουν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, στόχος του Ρώσου προέδρου πλέον, είναι να υποχρεώσει το Κίεβο να αποδεχθεί τις ρωσικές διεκδικήσεις στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.

Έχοντας καταλάβει τόσο την Κριμαία όσο και περιοχές του Ντονμπάς το 2014, η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει μια «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της δυτικής Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας και να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο στο Ντονμπάς.

 Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, εάν τα σχέδια του Πούτιν απορριφθούν, «εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να κρατήσει όλο το έδαφος που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του και να συνεχίσει να πολεμά. Από τις στρατιωτικές αναλύσεις μας, φαίνεται ότι επιστρέφει σε τακτικές πολιορκίας», τονίζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. 

«Ο στόχος του δεν έχει αλλάξει καθόλου» δήλωσε ο Daniel Fried, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του State Department. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι η τακτική του». «Ο γρήγορος αποκεφαλισμός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν λειτούργησε», δήλωσε ο κ. Fried. «Τώρα θέλει απλώς να τη σφυροκοπεί επειδή αντιστέκεται και επομένως πρέπει να εκκαθαριστεί. Είναι σταλινικό».

Μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εισχωρήσει στους δρόμους του λιμανιού της Μαριούπολης, ενός σημαντικού στρατηγικού στόχου για τη Μόσχα, που επιδιώκει να δημιουργήσει έναν διάδρομο από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς τη δυτική Ρωσία. Ο έλεγχος της πόλης θα δώσει στους Ρώσους μια νίκη στο πεδίο της μάχης, η οποία όμως θα επιτευχθεί με υψηλό κόστος.

To Plan B του Πούτιν, σύμφωνα με τις απόψεις Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το δημοσίευμα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ακόμα και διεύρυνση των πολεμικών στόχων σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις σημειώσουν μεγαλύτερες επιτυχίες έναντι του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο, το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα παραμένει η κατάληψη του Κιέβου και το πώς θα «πέσει» η πρωτεύουσα δεδομένης της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα