Στα κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή του

Στα κατεχόμενα σήμερα ο Ερντογάν: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή του

Τα κατεχόμενα αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια νέα φιέστα που έρχεται σε συνέχεια της τουρκικής προκλητικότητας.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε ο κ.κ. Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, και οι δημοσιογράφοι Κώστας Κωνσταντίνου και Ανδρέας Ρομπόπουλος, αναφορικά με το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη της Τούρκου προέδρου στην Κύπρο, αλλά και ποιες αναμένεται να είναι οι ανακοινώσεις που θα κάνει, τις οποίες έχει προαναγγείλει.

«Στις 3 το μεσημέρι υπολογίζουμε ότι θα έρθει και μία ώρα μετά θα είναι στη λεγόμενη Βουλή των Τουρκοκυπρίων. Στη συνεδρίαση της Βουλής δε θα παραστεί η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα κάνει ο Ερντογάν στην Κύπρο. Οι ανακοινώσεις αναμένονται αύριο. Σήμερα θα έχει κάποιες παράλληλες επαφές και έναν ποδοσφαιρικό αγώνα το βράδυ. Αύριο, αφού δεχτεί το χαιρετισμό της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της εισβολής, θα πάει σε ένα ξενοδοχείο στη Λευκωσία και θα κάνει κάποιες ανακοινώσεις», ανέφερε ο Κώστας Κωνσταντίνου.

Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου
«Τα σενάρια για το τι πρόκειται να ανακοινώσει από την Κύπρο ο Ερντογάν είναι ποικίλα. Το ένα είναι ότι πρόκειται να ανακοινώσει ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ένα άλλο, ότι θα ανακοινώσει την ίδρυση μιας βάσης μη επανδρωμένων στην Κύπρο, αλλά και το ότι μπορεί να κάνει και ναυτική βάση εκεί. Επίσης, ενδέχεται να ανακοινώσει και ότι πρόκειται να δίνει ρεύμα στην Κύπρο μέσω καλωδίου από την Τουρκία. Ανοιχτό είναι το σενάριο για τα Βαρώσια, και τι θα κάνει με τις περιουσίες των ανθρώπων που ζούσαν εκεί», εξήγησε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος αναφορικά με τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο Τούρκος πρόεδρος από τα κατεχόμενα.

«Ο Ερντογάν εξαιρεί την Κύπρο από τα ελληνοτουρκικά»
«Τα σενάρια τα καλλιέργησε ο ίδιος ο Ερντογάν, λέγοντας ότι έχει καλά νέα να φέρει στην Κύπρο, και κατεβαίνει στα κατεχόμενα με πολυπληθή αντιπροσωπεία. Ο Ερντογάν έχει δώσει μεγάλες διαστάσεις σε αυτό το ταξίδι, γιατί πιέζεται στο εσωτερικό και βρίσκει στην Κύπρο το μόνιμο πηγάδι του τουρκικού εθνικισμού που θέλει να εκμεταλλευτεί. Πέρα από την αναδίπλωση που κάνει στα αμιγώς ελληνοτουρκικά, εξαιρεί την Κύπρο από αυτή την εξίσωση. Τα σημερινά είναι σε συνέχεια της ωμής παρέμβασης που έκανε το φθινόπωρο υπέρ του Τατάρ. Μια άλλη διάσταση στα σενάρια, θα ήταν μια 2η ή 3η αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης.

«Τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας ουδέποτε υπήρξαν τόσο σαφή. Και η αμερικανική κυβέρνηση και η ηγεσία της Ευρώπης δήλωσαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξουν δύο κράτη στην Κύπρο. Ο Ερντογάν μας έχει συνηθίσει σε προκλήσεις, ωστόσο υπάρχει διεθνής πίεση. Οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΥΠΕΞ και ο ΥΠΕΘΑ θα μεταβούν στην Κύπρο, και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα