Μάσκες: Νέα πληγή για τις θάλασσες – Πώς καταστρέφουν το περιβάλλον

Μάσκες: Νέα πληγή για τις θάλασσες – Πώς καταστρέφουν το περιβάλλον

Η επιδημία του κορωνοϊού προσθέτει ένα ακόμη ανεπιθύμητο στοιχείο στην θαλάσσια μόλυνση στα ανοιχτά της πόλης Μπαουάν, ενός δημοφιλούς προορισμού για καταδύσεις στην επαρχία Μπατάνγκας των Φιλιππίνων.

 Οι τακτικοί επισκέπτες και οι ντόπιοι έχουν αναφέρει μια αύξηση στον αριθμό των μασκών και των ασπίδων προσώπου που περισυλλέγονται από τον πυθμένα της θάλασσας.

«Πιθανόν να συμβαίνει επειδή κάποιοι τουρίστες που επιβιβάζονται στη βάρκα τυλίγουν την μάσκα τους στο ένα τους αυτί με αποτέλεσμα να βγαίνει ή άλλοι απλώς δεν την πετάνε εκεί που πρέπει», λέει ο Αρνέλ Βεργκάρα, ένας Φιλιππινέζος επαγγελματίας δύτης, ο οποίος πραγματοποιεί καταδύσεις στην περιοχή την τελευταία δεκαετία.

Η Καρμέλα Σεβίγια, ιδιοκτήτρια ενός θερέτρου και δασκάλα καταδύσεων, λέει ότι οι μάσκες προστίθενται στις πλαστικές σακούλες και σακουλάκια, στις πάνες και στα υλικά συσκευασίας που μολύνουν τις θάλασσες της περιοχής την εποχή των μουσώνων.

 Από την πλευρά του ο Τζίρο Μαρανάν, αξιωματούχος του τουριστικού γραφείου στην επαρχία Μπατάνγκας, δήλωσε ότι οι αρχές είναι ενήμερες για το ζήτημα και ηγούνται πρωτοβουλιών καθαρισμού.

«Περισσότερο έχει πληγεί η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής», λέει ο ίδιος.

Πρόκειται για νερά σπάνιας ομορφιάς στα οποία οι πλαστικές μάσκες δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα.  

 Πώς μπορούν να ανακυκλωθούν σωστά οι μάσκες;
Γενικά δεν είναι εύκολη η ανακύκλωση των μασκών και των γαντιών, ακόμα και όταν δεν καταλήγουν στη θάλασσα, όπως δηλώνει ο Τζόαν Μαρκ Σάιμον από την ΜΚΟ Zero Waste Europe στη dw.

 Τονίζει μάλιστα ότι επειδή τα γάντια δεν ανήκουν στις συσκευασίες δεν μπορούν να πεταχτούν και στον κανονικό κάδο ανακύκλωσης ενός νοικοκυριού.

Ακόμα και τα γάντια από Latex που είναι φυσικό προϊόν δεν είναι εύκολα ανακυκλώσιμα. Η Βίβιαν Λουνέλα πάντως, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα περιβάλλοντος, δηλώνει πως ακόμα είναι νωρίς να εκτιμήσει κανείς τις επιπτώσεις από τα πλαστικά σκουπίδια που δημιουργήθηκαν το 2020.

 
 Ανάλογο ρεπορτάζ για τις μάσκες που προστίθενται στα σκουπίδια που μολύνουν τους υφάλους στις Φιλλιπίνες είχε κάνει πριν λίγο καιρό και το BBC. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα