Προκαλεί ο Ακάρ: Η Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες επίλυσης διαφορών με την Τουρκία

Προκαλεί ο Ακάρ: Η Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες επίλυσης διαφορών με την Τουρκία

Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της κατά του έργου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την επίσκεψή του στα ναυπηγεία Σεντέφ της Κωνσταντινούπολης. Οι Έλληνες γείτονές μας κάνουν ό,τι μπορούν για να προβοκάρουν και να σαμποτάρουν αυτές τις προσπάθειες με τις πράξεις και τη ρητορική τους, υποστήριξε.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Χ. Ακάρ είπε ότι κατά τις συναντήσεις τους με τους Έλληνες γείτονές τους τους λένε πως τάσσονται υπέρ της επίλυσης της των προβλημάτων ανατολικής Μεσογείου με ειρηνικό τρόπο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και είναι υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας.

 «Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Δεν πρόκειται να φτάσετε κάπου με αυτή τη ρητορική και με αυτές τις προκλητικές ενέργειες. Αυτό που θέλουμε είναι το διεθνές δίκαιο. Πώς μπορείτε να αρνηθείτε τις ρήτρες των διεθνών συνθηκών; Είμαστε υπέρ του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν», ανέφερε.

«Οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και όχι τους πάτρονές τους», είπε ο τούρκος υπουργός. Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι πολίτες και στρατιωτικοί έκαναν πρόσφατα δηλώσεις στην Ελλάδα «που περιέχουν ιστορικές παραισθήσεις», αναφέροντας πως η τουρκική ιστορία είναι πολύ σαφής, διάφανη.

«Το πρόσωπο και το κούτελο αυτού του έθνους είναι καθαρά. Δεν υπάρχει γενοκτονία στην ιστορία μας. Χθες η Αρμενία, σήμερα η Ελλάδα, κάνουν κάποιους ισχυρισμούς με τον δικό τους τρόπο. Αυτό σημαίνει ανάγνωση της ιστορίας προς τα πίσω, είναι αυταπάτη. Δεν είναι αλήθεια, είναι ψέμα, είναι λάθος, που καταστρέφει τη θετική πορεία, τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση προβλημάτων, είναι μια κίνηση εναντίον τους», σημείωσε.

Επομένως, σε αυτή τη ρητορική και σε αυτές τις δράσεις, πρόσθεσε, «υπενθυμίζω στους Έλληνες γείτονές μας να πουν ξανά την αλήθεια. Όσοι αποκαλούν την Τουρκία ‘επεκτατική’ πρέπει να κοιτάξουν την ιστορία. Αφήστε τους να δουν τον χάρτη, τις εξελίξεις από το 1821 και μέχρι σήμερα. Είναι πολύ σαφές ποιος είναι επεκτατικός εκεί, ποιος επεκτείνεται και με ποιον τρόπο». Σύμφωνα με τον ίδιο «ενώ αυτά τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα, είναι μεγάλο λάθος να κατηγορούμε την Τουρκία για επεκτατισμό και να απεικονίζουμε την Τουρκία ως απειλή».

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιχειρεί να απεικονίζει τα προβλήματά της με την Τουρκία ως πρόβλημα Τουρκίας-ΗΠΑ, Τουρκίας-ΝΑΤΟ, Τουρκίας-ΕΕ, προσθέτοντας πως «αυτό δεν βοηθά κανέναν. Η μεγαλύτερη ζημιά θα συμβεί στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτού στην ιστορία».

«Η Τουρκία δεν έχει καταπιέσει κανέναν στην ιστορία της ούτε χθες ούτε σήμερα», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει τέτοια παράδοση. «Κοιτάζοντας την ιστορία, υπάρχουν πολύ ζωντανά παραδείγματα του τι έγινε από το 1919 έως το 1922», είπε, εκφράζοντας ετοιμότητα «να τα αποκαλύψουμε στον κατάλληλο χώρο και χρόνο».