Βρυξέλλες: Συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό κορονοϊού - Ετοιμο μετά τις 20 Ιουνίου

Βρυξέλλες: Συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό κορονοϊού - Ετοιμο μετά τις 20 Ιουνίου

Θετική απόφαση  βγήκε πριν λίγο στις Βρυξέλλες για το πράσινο πιστοποιητικό κορωνοϊού το οποίο θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης το καλοκαίρι, καθώς Συμβούλιο και Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν σε προκαταρτική συμφωνία για το θέμα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ντιντιέ Ρέϊντερς.

Στην πράξη ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ των θεσμικών οργάνων ως προς τις προϋποθέσεις χρήσης και τα χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού, αφού προηγουμένως είχαν καθοριστεί οι επιμέρους θέσεις των κρατών μελών από την μία και των ευρωβουλευτών από την άλλη.

 
Όπως έγινε γνωστό θα ακολουθήσουν οι τυπικές διαδικασίες έγκρισης της πρότασης, δηλαδή ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο και αντίστοιχα υιοθέτηση από τους πρέσβεις στο Συμβούλιο.

Οι ηγέτες τη Δευτέρα αναμένεται κατά τη Σύνοδο Κορυφής να χαιρετήσουν την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Το πιστοποιητικό ενδέχεται να είναι λειτουργικό μετά τις 20 Ιουνίου.

Ο Manfred Weber, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο και ο Jeroen Lenaers, σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, δήλωσαν από κοινού τα εξής, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας:

«χαιρετίζουμε το περιεχόμενο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η αρχική πρόταση ήρθε πολύ αργά και δεν παρείχε ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που είχαν οι διαπραγματεύσεις για να εκδώσει αυτή τη νομοθεσία εγκαίρως για τη καλοκαιρινή σεζόν, καταφέραμε να βελτιώσουμε σημαντικά τη νομοθεσία. Τώρα χρειαζόμαστε τα κράτη μέλη να το εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατόν. "

«η τρέχουσα πολυπλοκότητα των περιορισμών ταξιδιού στην Ευρώπη είναι απλώς μη βιώσιμη. Με κάθε κράτος μέλος να εισάγει τα δικά του κριτήρια δοκιμών και καραντίνας, θα είχαμε αποτύχει να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης από αυθαίρετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι. Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε με τα κράτη μέλη είναι μια σημαντική βελτίωση από το status quo. "

«καταφέραμε να ενσωματώσουμε τη βασική προτεραιότητά μας στη νέα νομοθεσία ότι οι εμβολιασμένοι, δοκιμασμένοι ή όσοι έχουν ανοσία να ανακτούν την ελεύθερη κυκλοφορία τους στην Ευρώπη. Εάν εξετάσουμε την πολυπλοκότητα των σημερινών ταξιδιών στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και την εσωτερική αγορά κατά αυθαίρετων εθνικών δοκιμών ή περιορισμών καραντίνας κατά τη διέλευση των συνόρων στην Ευρώπη. "

«λαμβάνοντας υπόψη τις υπερβολικές τιμές των τεστ που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, είναι σαφές ότι αυτό θα αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία για πολλούς ανθρώπους. Εάν οι δοκιμές γίνουν πιο ακριβές από τα εισιτήρια ταξιδιού, κάτι δεν πάει καλά. Γι `αυτό είμαστε ευτυχείς που το ΕΚ είναι έτοιμο να κινητοποιήσει κεφάλαια για να υποστηρίξει την προσιτότητα των δοκιμών στην ΕΕ. "

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα