Νέα γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέα γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca

Νέα γνωμοδότηση για το εάν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με κάποια περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων θα εκδώσει αυτή την εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

 Η Ευρώπη περιμένει 70 εκ δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Ιούνιο και η νέα γνωμοδότηση θα κρίνει πολλά για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη Γηραιά Ήπειρο.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 62 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε 92 εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Από τα 62 περιστατικά, τα 44 έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε ότι η σύνδεση των περιστατικών με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί αλλά είναι πιθανή και επέμεινε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων του.

Η Γερμανία έχει απαγορέψει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 65 ετών, η Γαλλία κάτω των 55 ενώ Σουηδία και Νορβηγία έχουν αναστείλει γενικά τη χορήγηση του εμβολίου.

Εάν ο ΕΜΑ προτείνει κάποιο ηλικιακό όριο στη χορήγηση του εμβολίου, τότε είναι προφανές ότι θα επηρεαστεί και το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα