ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca: Τα οφέλη υπερέχουν των κινδύνων. Εθνική Επιτροπή: Κανονικά ο εμβολιασμός

O EMA παίρνει εξαιρετικά σοβαρά την κατάσταση σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca και διαβεβαιώνει ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και εξετάζει εξονυχιστικά τα δεδομένα σχετικά με τις θρυλούμενες παρενέργειες (θρομβοεμβολικά περιστατικά), δήλωσε η Έμερ Κουκ, επικεφαλής τους Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η σχετική ειδικών επιτροπή του ΕΜΑ, στην οποία μετέχουν και ειδικοί των κρατών μελών, έχει ξεκάθαρα δηλώσει πως η ανάλυση συνεχίζει και δείχνει ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιον ρίσκων. 

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής τους Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Έμερ Κουκ, δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ότι η αρμόδια επιτροπή συνεχίζει την έρευνα (την περασμένη εβδομάδα η επιτροπή συναντήθηκε ήδη πολλές φορές), συναντάται ξανά σήμερα και στόχο έχει να διαπιστώσει ως την Πέμπτη αν πρόκειται για τυχαία περιστατικά, ή υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο. 
Η Έμερ Κουκ ξεκαθάρισε ότι οι θρομβώσεις αυτές είναι εξαιρετικά λίγες και στις ως τώρα μελέτες δείχνουν ότι να είναι ίδιες ή λιγότερες από το γενικό πληθυσμό. 

Τόνισε ότι με τα ως τώρα στοιχεία δεν προκύπτει σχέση των θρόμβολεμβολικών περιστατικών με το εμβόλιο, και δήλωσε ότι ο ΕΜΑ επιμένει πως τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τα ρίσκα.  

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τη συνέχιση του εμβολιασμού με AstraZeneca
 
Σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, κατέληξε σήμερα σε συνεδρίασή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, όπως αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωση της.

 Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Κανονικά ο εμβολιασμός με AstraZeneca

Κανονικά ο εμβολιασμός με AstraZeneca, αποφάσισαν σε ομόφωνη εισήγηση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

 Στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρεται :

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα